Европейската комисия съобщи, че започва наказателна процедура срещу Великобритания заради отказа на Лондон да предложи еврокомисар.

Британското правителство изпрати вчера писмо до новоизбрания председател на ЕК Урсула фон дер Лайен, в което я информира, че няма да номинира британски комисар преди изборите в Обединеното кралство на 12 декември.

Комисията е заявила днес писмено на Лондон, че с отказа си нарушава задълженията по договора за ЕС. В писмото е поставен срок за отговор от британските власти до 22 ноември. Пояснява се, че срокът е толкова кратък заради нуждата новата ЕК да встъпи в длъжност възможно най-скоро.

ЕК отбеляза, че британските власти не са спазили задължението си да не оправдават с пречки в национално законодателство неизпълнението на европейските правила. Така комисията отхвърля довода на Лондон, че не предлага еврокомисар заради очакваните предсрочни избори. Уточнява се, че ако до седмица британските власти не изпратят отговор, или ако отговорът не е задоволителен, комисията ще продължи със следващите стъпки по наказателната процедура.

По-рано днес говорители на ЕК допуснаха възможността институцията да се обърне към Съда на ЕС заради отказа на британското правителство да предложи еврокомисар. Те уточниха, че в писмото, получено снощи, Великобритания признава задълженията си към ЕС и изразява готовност да не създава пречки пред съставянето на новата комисия.

По мнението на говорителите целта остава новата ЕК да започне работа от 1 декември. 

Междувременно Европейският парламент изслушва днес новопредложените за еврокомисари от Унгария, Франция и Румъния. Не е ясно обаче кога ЕП ще успее да се произнесе и по трите кандидатури.

Как минаха изслушванията на тримата

След днешното изслушване унгарският кандидат Оливер Вархели не получава необходимата подкрепа от парламентарната комисия по външни работи. Той ще има възможност да отговори на допълнителни писмени въпроси. Ако накрая премине успешно изпита, Вархели ще отговаря за разширяването на ЕС. Той е вторият кандидат на Унгария след отхвърлянето на Ласло Трочани.

Румънският кандидат Адина Валян днес не се е представила убедително според евродепутатите от групата на Зелените. Валян заяви пред евродепутатите, че подкрепя възможно най-бързото приемане на новите правила за международните пътни превози. Валян е четвъртата румънска кандидатура за представител на Букурещ в комисията под председателството на Урсула фон дер Лайен.

Френският кандидат Тиери Брьотон се наложи отново да уточнява пред евродепутатите днес своето финансово състояние, след като в последните дни спешно продаде дяловете си в дружества и напусна управата на няколко организации. Засега изглежда, че единствено той от тримата може да премине днешното изслушване без големи пречки, според първоначалната оценка на изпитната комисия. През октомври евродепутатите отхвърлиха първия френски кандидат Силви Гулар.

Предвижда се евродепутатите да съобщят окончателната си оценка от днешните изслушвания на 21 ноември. Ако оценката е положителна, съставът на следващата Европейска комисия се предвижда да бъде гласуван на 27 ноември.