Европейската комисия представи днес насоки за използването и признаването в ЕС на данните от бързи изследвания за антитела срещу COVID, предава БТА.

Най-надеждното изследване засега е тестът по метода RT-PCR, но заради недостига, високата цена и продължителното време, необходимо за получаване на резултат, все по-препоръчително е допълнителното използване на бързите изследвания, пояснява ЕК.

Препоръчва се бързите изследвания да бъдат прилагани от обучени здравни служители, в строго съответствие с насоките на производителя и при възможност за проверка.

Комисията предлага държавите от ЕС да насочат средства за обучение за вземане на качествени проби.

Според ЕК бързите изследвания са подходящи при хора с признаци на новото заболяване, при контакти с потвърдени заразени, при възникване на огнища на зараза.

Комисията съветва бързите тестове да се прилагат за общонационални изследвания и в райони, където е установен висок брой заразени.

ЕК предлага държавите да обмислят кога е необходимо второ изследване RT-PCR или втори бърз тест за антитела.

Препоръчва се държавите да изготвят списък от производители на качествени бързи тестове със знак "СЕ", които отговарят на изискванията за чувствителност, определени от ЕК и европейската служба за предотвратяване и овладяване на заболяванията, и които са признати в поне една държава от ЕС.

Комисията предлага изследванията от производителите от списъка да бъдат признавани между отделните европейски страни, както и да се създаде сайт за проверка на представените данни от бързи изследвания.

Комисията допълва, че е подписала предварително споразумение с производителя "Абът и Рош" (Abbott and Roche) за доставка на 20 милиона бързи теста за 100 милиона евро. Доставките се очакват в началото на следващата година.