Европейската комисия прие препоръки за използването на бързите антигенни тестове за Covid-19, в които настоява те да се правят в допълнение на PCR тестовете за сдържане разпространението на вируса, откриване на инфекции и ограничаване на мерки като карантина.

Препоръките са също за ситуации, при които е необходима бърза идентификация на заразени, за да се овладява бързото разпространение на заразата или редовно наблюдение на рискови групи като медицински персонал и домове за възрастни хора.

Комисията призовава страните-членки да постигнат споразумение за взаимно признаване на резултатите от бързите антигенни тестове.

Европейската комисия препоръча в сряда да се използват бързи антигенни тестове за Covid-19 най-вече при хора, които вече проявяват симптоми, като заяви, че тези наборни тестове се считат за по-малко точни при откриването на вируса при асимптоматични случаи, съобщr Ройтерс.

Комплектите за бърз антигенни тестове са по-малко точни от стандартните PCR тестове, но могат да предложат резултати за няколко минути, за разлика от дните, които се изчакват за резултати от PCR тестовете, което може да се окаже ключов инструмент при борбата с големи коронавирусни огнища.

"Бързите антигенни тестове трябва да се използват в рамките на пет дни след появата на симптомите или в рамките на седем дни след излагане на даден човек на друг с Covid-19", посочва EK в необвързваща препоръка към 27-те правителства на ЕС.

Комисията също така призова държавите да признаят взаимно бързите тестове и да споделят своите стратегии за тестване "с цел да ги приведат в максимална степен".

Правителствата на ЕС имат различни правила за антигенни тестове и много от тях не са склонни да приемат общи стандарти, според вътрешен документ на ЕК, видян преди дни от Ройтерс.

Комисията заяви, че точността на бързите тестове при правилно засичане на положителни случаи, показател, известен като чувствителност, се увеличава, когато се използват при хора до пет дни след появата на симптоми и в случаи с високо вирусно натоварване.

Тя добави, че на този етап са налични малко данни за извършването на антигенни тестове при асимптоматични случаи и че понастоящем производителите не споменават асимптоматичните хора като целева група в инструкциите на техните бързи комплекти за тестване.

Комисията също така призова правителствата на ЕС да използват само тестове с най-малко 80% чувствителност и 97% специфичност.

Според нея клиничните проучвания на антигенни тестове досега показват чувствителност до 29% за някои тестови комплекти, докато специфичността е от над 80% в сравнение с резултатите от PCR.

Комисията препоръча използването на антигенни тестове дори при безсимптомни индивиди при големи коронавирусни огнища, като например ситуации, при които повече от 10% от изследваните хора се очаква да бъдат положителни.

Днешната препоръка идва ден преди виртуалната среща на европейските лидери на 19 ноември, посветена на отговора на ЕС на пандемията. По рано, на Европейския съвет на 29 октомври, беше договорено да се координират повече методи за тестване.

Научните и техническите разработки продължават да се развиват, предлагайки нови открития за характеристиките на вируса и възможностите за използване на различни методологии и подходи за диагностика. Затова Комисията остава в готовност да актуализира допълнително препоръката за използване на тестовете.

САЩ вече одобриха първия домашен тест за коронавирус

Администрацията по храните и лекарствата в САЩ (FDA), одобри комплект за тестване в домашни условия на хора над 14 години за коронавирус. Тестът, който може да се купи само по лекарско предписание, дава резултати за 30 минути.

"FDA одобри първия бърз тест, който може да се направи в домашни, а не в лабораторни условия. Това е важен напредък, потвърждаващ нашия ангажимент за разширяване на достъпа до тестове", се казва в изявление на агенцията.

Разрешението е за домашен комплект назални проби, разработен от фармацевтичната компания "Lucira Health". Потребителите сами вземат проба с назален тампон, след което поставят пробата в малък флакон. Той се поставя в малко устройство, което тества пробата. Осветен дисплей на устройството показва резултата на потребителя след 30 минути.

Планира се тестът да бъде достъпен, като прогнозната му цена ще е по-малко от $ 50, според уебсайта на производителя "Lucira Health".