Европейската комисия подкрепи днес принципно виждането на президента на Франция Еманюел Макрон за нуждата от обособяване на въоръжени сили на ЕС, съобщава БТА.

"Според нас трябва да започнем от изследванията, обществените поръчки и европейското финансиране в отбранителната област, посочи говорител на комисията. Представихме вече предложения в тези посоки. По наше мнение трябва да се започне с това, а може би в края на този процес ще видим нещо, което хората описват като "войски на ЕС", казват от комисията.

"Русия е близо до нашите граници и е демонстрирала, че може да бъде заплашителна. Аз искам да изградя истински диалог в областта на сигурността с Русия, която е държава, която уважавам, една европейска страна. Ние се нуждаем обаче от Европа, която е в състояние да се отбранява сама и без да разчита единствено на САЩ", каза Макрон.

Президентът постоянно поставя въпроса за силната Европа, която защитава. Това виждане е напълно съвместимо с нашата работа и приветстваме всеки принос на европейските ръководители, добави говорителят.

Според Макрон жертвата на решението на САЩ да се оттеглят от договора за неразпространението на ядрени ракети със среден и малък обсег е именно Европа.