Не се предвиждат повече срещи с британската страна по споразумението за оттеглянето на Великобритания от Еврепейския съюз, заяви говорител на Европейската комисия.

В петък британският премиер Тереза Мей каза в Брюксел след заседанието на Европейския съвет, че в следващите дни ще работи с ЕС за постигането на допълнителни уверения по споразумението, от които има нужда парламентът в Лондон, за да утвърди документа.

Час по-късно председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че няма да бъде в Брюксел за Коледа, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск уточни, че не е упълномощен да свиква нови срещи по тези въпроси.

Въпросът за свикването на втори референдум във Великобритания е изцяло вътрешен и нямаме абсолютно никакъв коментар, добави днес говорителят.

Той отбеляза, че подаденото на 29 март миналата година от британския премиер уведомление за напускане на ЕС е в сила.

Междувременно стана ясно, че броят на британските компании, които са проучвали възможността да създадат свое подразделение в Германия, се е утроил тази година на фона на опасенията, че Брекзит ще наруши веригите им за снабдяване и достъпа до пазара, предаде Ройтерс.

Според анализатори парламентарната аритметика във Великобритания увеличава вероятността за хаотичен Брекзит и компаниите засилват подготовката си за най-лошите възможни сценарии.

Независимо каква форма приемат отношенията на Великобритания с блока обаче, след излизането й от ЕС тя ще има по-малък достъп до единния пазар.

Данните на германската агенция за насърчаване на инвестициите сочат, че 172 британски компании са направили сериозни стъпки за създаване на свои германски подразделения тази година. Това е над трикратно повишение спрямо 2015-а - годината преди референдума за Брекзит.

Търсенето непрекъснато расте и достигна рекордни равнища тази година, посочи германски представител.

През 2015 г. само 50 британски компании са направили сериозни запитвания. Броят им е нараснал до 77 през 2016 г. и до 111 миналата година.

Конкретните решения за инвестиции в най-голямата европейска икономика - стъпка, която също ще осигури безпрепятствен достъп до вътрешния пазар дори след Брекзит, са достигнали рекорден максимум от 152 тази година.