Засега не може да се каже дали евродепутатите ще получат достъп до пълното съдържание на сключените от Европейската комисия договори за доставка на ваксини срещу ковид. Това посочи днес говорител на комисията в отговор на въпроси, свързани с предстоящото създаване на работна група между ЕК и Европейския парламент по тази тема, съобщи БТА. 

Говорителят отбеляза със задоволство, че разпространеният договор между Великобритания и "АстраЗенека" също съдържа заличени страници и данни, както беше и в случая със споразумението между ЕК и същия производител. Това показва, че подходът е еднакъв и заличаването на поверителни данни не е приложено само към ЕС, добави той. Неотдавна комисията предостави частичен достъп до договора си с "АстраЗенека", като обясни, че 95 на сто от заличените части са скрити по искане на производителя.

За нас е важно нашият договор за доставка на ваксини да бъде изпълнен, не се състезаваме с други държави, не търсим конфликт с някой производител, добави говорителят. Водихме добронамерени преговори, сключихме споразумения и очакваме да бъдат изпълнени. Важното е производителите да направят всичко по силите си, за да изпълнят договорите, отбеляза говорителят.