Европейската комисия е обсъдила днес въпроса с върховенството на закона в Полша, но не е приела решение. Това потвърди днес говорител на комисията след седмичното заседание на еврокомисарите, цитиран от БТА.

По-рано тази седмица ЕК съобщи, че днес ще обсъди две спешни наказателни процедури. Но говорителят днес заяви, че не са били приемани решения по наказателни процедури. Той не отговори дали зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс е предложил Полша да бъде предадена на съд и това предложение е било отхвърлено от останалите еврокомисари.

Снощи Тимерманс заяви на пресконференция, че комисията ще използва всички средства, с които разполага, за да поправи онова, което е необходимо. Спешно е, няма време за губене, възможно е въпросът да бъде отнесен до Европейския съд, добави той.

Съветът на ЕС вчера също не обсъди и не прие решения за по-нататъшното развитие на процедурата по чл. 7 от общностния договор срещу Полша, заведена от ЕК. Австрийското председателство на Съвета на ЕС изрази надеждата, че все още е възможно да се постигне споразумение с Варшава.

Чл. 7 от договора за ЕС, задействан срещу Унгария и Полша, предвижда възможност дадената страна да бъде лишена от право на глас в Съвета на ЕС. Тимерманс снощи коментира, че се преследва не (тази) крайна цел, а преминаването през процеса на посочване и поправяне на грешките.