Европейската комисия настоя днес в ЕС спешно да бъде прието законодателство, което да въведе отговорност за действията на интернет платформите. Трябва да се сложи край на цифровия Див Запад, заяви пред Европейския парламент заместник-председателят на ЕК Вера Юрова, съобщи БТА.

Според нея е необходимо образователните системи да бъдат съобразени с цифровата среда и да се постигне повече цифрова грамотност. Интернет платформите допринесоха за изострянето на вече съществуващи разделения в нашите общества, добави тя.

По нейните думи щурмът на Капитолия в началото на януари е показал мощта на технологичните гиганти. Прекратяването на достъпа до социалните мрежи на действащ президент по неясни показатели е наистина тревожно, заяви Юрова. Въпреки че безотговорните призиви на Доналд Тръмп към насилие изискваха реакция, време е безконтролната власт на технологичните фирми да бъде обуздана, допълни тя.

Юрова настоя да се запази свободата на изразяване, но при въвеждане на задължителна отговорност за платформите. Необходимо е платформите да бъдат отчетни и да не бъдат оставяни да взимат произволни решения. Фалшивите профили и харесвания, изказванията от такива профили, ботовете, могат да създадат голяма опасност за демокрацията, посочи еврокомисарят