В днешния доклад на Европейската комисия за Румъния за първи път от десет години се говори за необратими реформи в съдебната система на страната.

Румъния продължава да отчита напредък в реформата на правосъдната система и в борбата срещу корупцията, но някои критики на политиците или на пресата по адрес на съдебните институции, по-специално на Националната дирекция за борба с корупцията, рискуват да подкопаят доверието в правосъдието, се посочва още в доклада.

Румъния не се отървава от механизма за сътрудничество и проверка, а Европейската комисия предупреждава, че отношението на политиците може да подкопае доверието в правосъдието. Това коментират румънски онлайн издания, цитирани от БТА, по повод публикувания доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка /МСП/.

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс заяви, че Румъния ще продължи да се бори срещу корупцията, а приключването на европейското наблюдение зависи от бързината, с която румънските власти ще предприемат необратими мерки, които няма да поставят под въпрос постигнатия досега напредък, посочва в. "Ромъния либера".

"През тези 10 години, които минаха, откакто Румъния е членка на ЕС и откакто започна реформите, тя постигна голям напредък. Положителната тенденция на Румъния и румънците в борбата срещу корупцията и в защита на независимостта на съдебната система, която беше констатирана през последните три години, продължи и през последната година", посочи Тимерманс.

Той подчерта, че успешното завършване на този процес през мандата на настоящата Комисия, съгласно поставената от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер цел, ще зависи от бързината, с която румънските власти ще осъществят останалите мерки по необратим начин, така че да не поставят под въпрос постигнатия досега напредък.

В. "Гъндул" цитира коментар на президента Клаус Йоханис, който изтъква, че предишното правителство на премиера технократ Дачиан Чолош, което встъпи в длъжност в края на 2015 г., е имало съществен принос за изпълнението на целите в рамките МСП.

"Правителството на Румъния и настоящото парламентарно мнозинство трябва да разберат, че само като продължат да подкрепят усилията за затвърждаване на реформите в правосъдната система и борбата срещу корупцията, ще допринесат за укрепване на правовата държава и премахването на мониторинга", се посочва в съобщение на държавния глава.