Европейската полицейска служба (Европол) участва в разследването на атентата във Виена, съобщи днес говорител на Европейската комисия.

Той уточни, че представители на службата са на място в Австрия, както и че се поддържа връзка с властите в Словакия. Говорителят добави, че комисията следи съобщенията за отправено предварително предупреждение от Братислава към Виена за възможните намерения на терориста, за чиито действия отговорност пое "Ислямска държава".

По неговите думи предстои на 13 ноември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи да обсъди противодействието на тероризма. Говорителят посочи, че Европол остава в готовност за оказване на подкрепа на страните от ЕС при нови терористични нападения.

Австрийски лидери поискаха днес повече правни възможности в борбата с екстремизма и цялостна реформа на агенцията за вътрешно разузнаване, предаде Асошиейтед прес.

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви на специално заседание на парламента днес, че страната сега не разполага с всички необходими правни възможности, за да наблюдава и наказва екстремистите. Правителството не може да допусне да се повтори ситуацията, довела до атентата в понеделник вечер, при който загинаха 4 души и бяха ранени други 20, преди Файзулаи да бъде убит от полицията, подчерта Курц. Той не навлезе в подробности относно плановете си за реформа.

Вчера вътрешният министър Карл Нехамер заяви, че словашкото разузнаване е информирало през лятото австрийските власти, че 20 г. Куийтим Файзулаи се опитвал да купи муниции, но после очевидно е имало проблем в комуникацията за следващите стъпки на действие срещу него. Нехамер предложи създаването на независима комисия, която да проучи как се е стигнало до тези пропуски.

Курц заяви, че вътрешното разузнаване е изгубило доверието в себе си заради атентата във Виена, както и заради други скандали в последно време. Агенцията ще бъде реформирана, обеща той.

Вицеканцлерът Вернер Коглер каза, че е време за ново начало за вътрешното разузнаване, но предупреди да се избягват прибързаните обвинения, докато специалната независима комисия не установи какви грешки са били допуснати.

След атаката във Виена властите задържаха 14 души заради предполагаеми контакти с нападателя. Прокуратурата ще прецени дали има основание за по-дълго задържане под стража на всеки един от заподозрените. Задържаните са на възраст от 18 до 28 години. Всички те имат имигрантски корени, като някои дори нямат австрийско гражданство.

Двама граждани на Австрия, един на Германия и един на Северна Македония бяха убити при терористичното нападение във Виена в понеделник.

От 23-мата ранени повечето са австрийци, но има и граждани на Германия, Словакия, Босна и Херцеговина, Люксембург и Афганистан. Трима от тях все още са в интензивно отделение, но в стабилно състояние.