Европейската комисия отправи предупреждения срещу правителствата в Полша и в Румъния да не се намесват в работата на съдебната власт, съобщава БТА.

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс съобщи, че Комисията е одобрила започването на нова наказателна процедура срещу Варшава заради законовите промени, които ограничават правомощията и дейността на съдиите. Той отбеляза, че на основата на действията на полските власти са преследвани съдии, които се изказват срещу предприетите от правителството реформи в правосъдието. По неговите думи целта е съдиите да бъдат подчинени на изпълнителната власт. "Това е несъвместимо с изискванията за независимост на съдебната система", поясни Тимерманс.

Той призова правителството на Румъния спешно да предприеме действия, за да се върне на пътя на напредъка в усилията за борба с корупцията. Тимерманс предупреди румънското правителство да не създава безнаказаност за осъдени за корупция. По неговите думи в противен случай ЕК ще бъде принудена да предприеме незабавни решителни действия в рамките на правомощията, с които разполага.

В отговор на въпроси на пресконференция Тимерманс посочи, че Полша има два месеца за отговор, а Румъния се очаква да реагира до дни. Той настоя румънският кандидат за европейски главен прокурор Лаура Кьовеши да бъде оставена да участва спокойно в състезанието, в което бе предпочетена от Европейския парламент. Имал съм възможност в продължение на години да работя с Кьовеши, тя е много качествен юрист, поздравявам я за смелостта, добави той.