Бившият египетски президент Мохамед Морси бе погребан днес в столицата Кайро, предаде Франс прес, като се позова на един от неговите адвокати.

Ислямистът Морси почина вчера по време на заседание от съдебен процес срещу него. Медицински източник заяви, че причината за смъртта му е сърдечен удар. Морси, който имаше доброкачествен тумор, е получавал непрекъснати медицински грижи, допълва източникът.

"(Морси) бе погребан в (квартал) Мединат Наср, в източната част на Кайро, в присъствието на своето семейство. Погребалната молитва бе отправена в болницата към затвора Тора", където той бе обявен за мъртъв вчера, каза за Франс прес един от неговите адвокати.

Морси беше погребан през нощта в присъствието на своето семейство

Снимки: АР/БТА

Главната прокуратура на Египет издаде разрешение за погребението на бившия държавен глава. Необходимите документи са били оформени след приключването на съдебно-медицинската експертиза. Според ислямските канони тялото на починалия трябва да бъде положено в земята възможно най-скоро след кончината, но преди залез слънце.

Бившият египетски президент от ислямисткото движение "Мюсюлмански братя" бе отстранен от власт от армията през 2013 г. и оттогава бе държан в затвора.

Ще разследват ли смъртта на обвиняемия Морси

От "Мюсюлмански братя" заявиха вчера, че смъртта на Мохамед Морси си е "чисто убийство" и призоваха египтяните да отидат на погребението му, както и да се съберат пред посолствата на Египет по света, предаде Ройтерс.

"Амнести интернешънъл" призова за честно, прозрачно и пълно разследване на смъртта на Морси.

Кончината на бившия египетски президент Мохамед Морси бе "ужасна, но напълно предвидима", каза директорът на "Хюмън райтс уоч" за Близкия изток Сара Лия Уитсън, цитирана от ДПА. Тя разкритикува в Туитър неспособността на египетското правителство да му осигури адекватни медицински грижи и достатъчно посещения на членове на семейството. През 2017 г. организацията съобщи в доклад, че условията в затвора за Морси могат да допринесат за влошаване на здравето му, че той е припадал два пъти през юни същата година и според семейството му е изпадал в диабетична кома.

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани поднесе съболезнованията си на семейството на покойния бивш президент и "братския египетски народ", съобщи Ройтерс.