Това съобщи говорител на египетското здравно министерство, цитиран от Асошиейтед прес, ТАСС и БТА.

Данните не са окончателни, защото от различни медицински източници непрекъснато постъпват нови съобщения за загинали и пострадали.

Двата влака се сблъскали в района Хоршид, югоизточно от Александрия. Единият влак идвал от столицата Кайро, а другият - от пристанищния град Порт Саид в северния сектор на Суецкия канал.

По информация, постъпваща от местопроизшествието, влакът от Кайро се врязал на пълна скорост в спрелия поради повреда влак от Порт Саид. В резултат на сблъсъка един локомотив и два вагона дерайлирали.

На място работят спасителни екипи, изпратени са около 80 линейки.

Главната прокуратура на страната е започнала незабавно разследване. Създадена е специална комисия, която да проучи всички обстоятелства около катастрофата. Засега няма предположения за причините.

Железопътната система в Египет е в много лошо състояние, поддържана е зле и в резултат авариите и произшествията, свързани с жертви и пострадали, не са рядкост.

Най-тежкият влаков инцидент в страната стана през февруари 2002 г. Тогава 315 души загинаха при пожар в жп композиция, пътуваща от Кайро за централния град Луксор.