В новото 22-членно преходно правителство има петима нови министри и две жени.
Есебси запази министрите на отбраната, вътрешните работи, външните работи и правосъдието, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Той назначи нови фигури на шест министерски поста, които бяха освободени миналата седмица. Обявяването на състава на новото правителство е поредната стъпка на временните власти да възстановят стабилността в Тунис след продължилите седмици протести, довели до свалянето на Бен Али през януари. Есебси каза на своя уебсайт, че новите назначения са били одобрени от и.д. президент на страната Фуад Мебазаа.
 
Премиерът заяви в петък, че ще представи ново правителство, което да помогне на Тунис да излезе от "пропастта". Есебси каза, че приоритетите му ще бъдат да възстанови сигурността в страната, да възстанови икономиката и да върне живота към нормалното му русло.

Новият управленски екип е изцяло съставен от технократи, а не от политици, с което премиерът иска да укрепи властта си и да преведе страната през преходния период, след като две служебни правителства паднаха поради това, че включваха хора, смятани от демонстрантите за твърде близки до режима на Бен Али.

Ройтерс съобщи, че преходните власти в Тунис са разпуснали политическата полиция и държавния апарат за сигурност. Агенцията отбелязва, че силите за сигурност са били прословути със своите нарушения на човешките права при управлението на бившия президент.

Междувременно министрите от новото египетско правителство положиха клетва в присъствието на ръководителя на Висшия съвет на въоръжените сили  фелдмаршал Мохамед Хюсеин Тантави на церемония в столицата Кайро, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.
 
Правителството на премиера Есам Шараф включва шестима нови министри, сред които на външните работи Набил ал-Араби, на петрола - Абдула Гхораб и на вътрешните работи, на културата, на правосъдието и на труда. Шараф, който беше назначен в четвъртък след демонстрациите срещу присъствието на съдружници на бившия президент Хосни Мубарак във временното правителство, обеща да работи за изграждането на демократична система.