Това е съобщил министърът на вътрешните работи на страната Махмуд Уагди, цитиран от телевизия "Ал Джазира", предаде БТА.

Бягството на затворниците усложнило криминогенната обстановка в Кайро и в други големи градове в страната. Някои райони от края на миналата седмица пострадаха от грабители и мародери. Според непотвърдени сведения сред избягалите има осъдени активисти на забранената организация "Мюсюлманско братство" и на ислямисткото палестинско движение "Хамас", което контролира сектора Газа.

Заради растящото напрежение в Египет президентът на САЩ Барак Обама е разговарял 30 минути по телефона с египетския си колега Хосни Мубарак, съобщи американски представител, след като египетският президент обяви намерението си да остане на власт до изборите през септември въпреки уличните протести, предадоха световните агенции.

Обама е разговарял с Мубарак след съвещание в Белия дом с екипа му по националната сигурност, на което е било обсъдено положението в Египет. След него Обама заяви, че преходът във властта в Египет трябва да е с мирен характер и този процес трябва да започне веднага. По думите на Обама Мубарак осъзнавал необходимостта от промени в Египет. Обама изрази убеждение, че в процеса на предаването на властта в Египет трябва да участват широк спектър от опозиционни партии и да се произведат свободни и честни избори.

Командващият Централното командване на САЩ ген. Джеймс Матис пък заяви, че САЩ ще предприемат ответни дипломатически, икономически и военни мерки ако Египет затвори Суецкия канал.

Лидерът на египетската опозиционна Национална коалиция за промени Мохамед Ел Барадеи пък подчерта, че "Мубарак не желае да се вслуша в гласа на народа и се ръководи от диктаторска логика".
Вчера Барадеи призова Мубарак да се оттегли от поста си до петък.