В столицата Кайро централният площад Тахрир (в превод Освобождение) беше претъпкан от 500 000 души на най-различна възраст и от най-различни социални прослойки, сред които студенти, безработни, лекари и адвокати. Множеството бе запълнило и околните на площада улици, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Протести имаше в градовете Александрия, Суец, Ариш, Мансур, Танта, Махала и др.

На много места в Кайро протестиращите скандираха: "Той си отива, но не и ние". Над морето от мъже, жени и деца, развяващи египетски знамена и плакати, прелитаха хеликоптери.
На мост, водещ към площада, огромни графити призоваваха Мубарак да подаде оставката с думите: "Върви си, глупак такъв!".
Две огромни кукли на египетския президент с еврейска звезда на вратовръзката и с пачки долари, подаващи се от джобовете, бяха обесени на два светофара край площада и предизвикаха радостните възгласи на множеството.

Един от протестиращите демонстративно беше легнал на земята и обещаваше да остане така 30 години, защото "да умра не означава нищо за мен, тъй като вече съм мъртъв от 30 години, откакто Мубарак дойде на власт".

На централния площад в Кайро военните бяха издигнали барикади от телени заграждения, но не показваха признаци, че ще пречат на хората. Танковете им бяха изрисувани с графити от протестиращите. Заграждения от бодлива тел имаше и около президентския дворец, където се смята, че се барикадирал Мубарак.

Рано сутринта армията затвори входовете към столицата и други градове. Железопътният трафик беше преустановен по решение на властите, за да се избегне прииждането на протестиращи в Кайро. Но на обособените военни пропускателни пунктове войниците посрещаха хората с усмивка на уста, докато проверяваха чантите им.

Египетската армия започна да изпраща SMS-и до абонати на мобилни мрежи, в които призовава хората да не се поддават на слухове, предаде ИТАР-ТАСС.
"Египет е над всичко. Не се поддавайте на слухове и слушайте разума си", се казва в краткото послание. 
Армията, която мнозина в Египет смятат за гарант на стабилността, засега запазва неутралитет. Командването на въоръжените сили вече обяви, че няма да допусне да се използва сила срещу демонстрантите.

Протестиращите откликнаха на призива на продемокатичните формации, подкрепяни от бившия директор на Международната агенция за атомна енергия Мохамед ел Барадей. Днес опозиционният лидер призова Мубарак да се оттегли от поста си до петък.
Обявеното вчера ново египетско правителство и предложението на вицепрезидента Омар Сулейман за диалог с опозицията бяха отхвърлени от протестиращите и от опозиционните сили, за които само оттеглянето на Мубарак ще сложи край на демонстрациите, отбелязва Франс прес.

Междувременно Хосни Мубарак заяви в специално изявление към нацията, че няма да се кандидатира отново за президент на изборите през септември, но не и че смята да се оттегли. Напротив - каза, че в последните месеци от мандата си ще се стреми към мирен преход във властта, предадоха световните агенции, цитирани от БГНЕС. Той изтъкна, че ще работи за промени в конституцията.
Малко преди началото на речта му телевизия "Ал Арабия" съобщи, че конституционните промени ще включват въпроса за това кой може да се кандидатира за президентския пост и за въвеждане на ограничения за продължителността на мандатите.

Последна актуализация в 23,20 ч.