Нападателите са взривили терминал и тръбопровод в региона на Шейх Зувайед, на около 10 километра от границата с Ивицата Газа. Съоръжението е предназначено за доставки на газ за Израел и Йордания.

Подаването на природен газ било спряно, за да се избегне изтичането на мястото на експлозията. Предприети са мерки и за потушаване на избухналия пожар.

Прекъсването на доставките на газ от Египет заради взривен на негова територия газопровод ще струва на Йордания по 3,5 милиона долара на ден, заяви висш йордански представител, цитиран от Франс прес и БТА.

Инцидентът се разследва и от израелското министерство на националната инфраструктура. "Саботьори се възползваха от несигурността в страната и взривиха газопровод", съобщил кореспондент на телевизията. Според него експлозията била дело на терористи. Взривът е станал на няколкостотин метра от летището в Ал Ариш. Властите обвиняват "външни елементи" за терористичния акт. Очевидци потвърдили пред Ройтерс, че са чули силна експлозия и са видели пожар в район до газопровода, който минава близо до крайбрежния град Ал Ариш в северната част на Синай, на около 40 километра от границата с Газа, съобщава БТА.

Ройтерс съобщи, че експлозията е засегнала разклонение на газопровода, използвано за доставка на природен газ в Йордания. Египет изнася малки количества природен газ за Израел, Йордания и някои други държави в региона, посочва Ройтерс.

Според АП Израел зависи до голяма степен от доставките на египетски природен газ. През 2005 г. двете страни подписаха 15-годишен договор за доставка на 1,7 милиарда природен газ годишно. Центърът за мониторинг на ислямистките интернет сайтове СИТЕ съобщи, че някои ислямистки групировки от известно време призовават за нападения срещу този газопровод. "Джихадистите подканят мюсюлманите в Синай да се възползват от безредиците в Египет и да атакуват газопровода Думят - Ел Ариш - Ашкелон, като твърдят, че с това ще бъдат създадени сериозни проблеми за Израел", се казва в съобщение на СИТЕ, цитирано от агенцията. Според Ройтерс в Синай има значително по брой бедуинско население, което се чувства обект на дискриминация от страна на Кайро.

Египетските сили за сигурност арестуваха мнозина представители на тази общност след поредица от бомбени атентати в туристически комплекси в Синай между 2004 и 2006 г. Миналата година също бе направен опит газопроводът да бъде взривен в същия район и подозренията пак бяха насочени към местни бедуински общности, посочва АП.

Днес Египет навлезе в 12-я ден на народния бунт срещу президента Хосни Мубарак.

По-рано днес стана ясно, че американският президент Барак Обама е призовал египетския президент Хосни Мубарак да се вслуша в гласа на своя народ и да вземе "правилното решение" за бъдещето на страната, съобщиха световните агенции.
 
Според Обама Мубарак би трябвало да си зададе ключовия въпрос как да остави след себе си наследство, което да помогне на Египет да премине успешно през този преход. "Той е горд, но е и патриот", заяви Обама за египетския президент. Американският президент отбеляза, че след като Мубарак е взел решението да не се кандидатира за нов мандат, сега най-важният въпрос за египетския лидер е как да се извърши ефективен, траен и легитимен преход.
 
Междувременно телевизия "Фокс Нюз" съобщи, че преди дни е било извършено покушение върху новия вицепрезидент на Египет.

По-късно Египет категорично опроверга информацията за покушение срещу вицепрезидента на страната Омар Сюлейман, определяйки я като "неоснователна".