В столицата Кайро на опашки пред държавните пунктове за купуване на бутилки с газ или на субсидирания от държавата хляб се стигна до ожесточени спорове, прераснали в побоища, предаде БТА.
Най-сериозен инцидент имаше в квартала Имбаба, където загинаха трима души, а продавачите в склада за газови бутилки бяха принудени да се барикадират в него, за да се спасят от разярена тълпа.

Някои търговци се възползваха от кризата и увеличиха цената на газовите бутилки, които в страната се използват от десетки хиляди домакинства поради липсата на централна газопреносна мрежа.

Същевременно инвестиционната банка "Креди агрикол" публикува днес доклад, в който прави оценка на щетите за египетската икономика, нанесени от протестите срещу Хосни Мубарак. Кризата коства на Египет най-малко 310 милиона долара на ден. Банката ревизира и прогнозите си за растежа на египетския БВП от 5,3% на 3,7% и предупреди, че египетската лира може да се обезцени с 20%, предаде Асошиейтед прес.

Властите на международното летище в Кайро се сблъскват с необичаен проблем - много египтяни се завръщат от чужбина, носейки голям арсенал от оръжия, предаде ИТАР-ТАСС. Летищните власти конфискуват огнестрелно и хладно оръжие, електрошокови палки, спрейове с парализиращ газ.

В Кайро пък участниците в протестите измислят най-разнородни методи за защита, пише в. "Дейли телеграф". Пътни знаци и капаци на кофи за боклук са превърнати в щитове срещу камъните на противниковия лагер и полицейските палки. На главите си много от протестиращите са завързали стиропор, кофи, капаци или пластмасови бутилки, за да се предпазят от евентуални удари.

Протестиращите на централния площад „Тахрир” в Кайро няма да бъдат отстранени от него насила, заяви премиерът на Египет Ахмед Шафик в официално изявление, предаде АФП. Шафик „подчерта, че демонстрантите са свободни да останат на площад „Тахрир” и че никой няма да бъде арестуван за участие в протестите в случай, че не извършва актове на насилие или вандализъм”.

В петък започнаха да се появяват пукнатини в подкрепата за статуквото в Египет и за президента Хосни Мубарак, когато ликуващите тълпи от стотици хиляди изпълниха централния площад „Тахрир” в Кайро и поискаха неговото отстраняване, този път необезпокоявани както от полицията, така и от униформени поддръжници на Мубарак, отбеляза "Ню Йорк Таймс"

Египет обяви и за съкращаването на комендантския час в три града с четри часа, като той вече ще е между 19 и 6 часа,  съобщи АФП.

Белият дом призова египетското правителство да предприеме "конкретни стъпки" към мирно предаване на властта и предупреди, че без такива мерки вълненията вероятно ще продължат, предаде Ройтерс.

Лидерите на 27-те страни от Европейския съюз също поискаха в Египет незабавно да започне предаване на властта и да се установи представително управление.

Египетският премиер Ахмед Шафик обаче изключи възможността президентът да предаде властта на заместника си. "Съмнявам се, че такъв вариант ще бъде приет", каза той, коментирайки пред телевизия "Ал Арабия" исканията Мубарак да се оттегли веднага или под някаква друга форма преди септември, когато обеща да има избори.

Шафик говори пред "Ал Арабия", след като група египетски интелектуалци предложиха поетапно предаване на властта от президента на няколко вицепрезиденти и технократи, запазвайки в същото време за Мубарак поста държавен глава.
Новоназначеният премиер предлага диалог между правителството и протестиращите срещу Мубарак, но много дейци на опозицията настояват президентът първо да подаде оставка, а преговорите да започнат след това.