Една от основателките на протестното движение "Фемен" Оксана Шачко се е самоубила в Париж, съобщи руската агенция РИА Новости. 

31-годишната украинка е открита мъртва вчера в апартамента си във френската столица, където живееше от години. Тялото й е откарано за аутопсия. 

По информация на украинското издание на "Комсомолская правда", Оксана е оставила бележка на английски език, на която било написано "Вие всички сте фалшиви". 

Една от приятелките на Шачко съобщи, че през последните две години тя е направила други два неуспешни опита за самоубийство.

Оксана Шачко е родена на 31 януари 1987 г. в украинския град Хмелницки. През април 2008 г. заедно с Анна Хуцол и Александра Шевченко основават феминисткото активистко движение "Фемен". Основната му цел е да разобличава сексизма и дискриминациите срещу жените.

Активистките от "Фемен" се появяват внезапно с голи гърди и с покрити с надписи тела, за да привличат вниманието. Акциите им са по целия свят. Групата критикува освен това хомофобията, заговорничеството между държавата и Църквата, авторитарните режими и изборните измами.