Албанският премиер призовава международната общност да окаже финансова помощ и експертно съдействие на страната за възстановяване от силното земетресение от 6,4 по Рихтер, което отне живота на 51 души и остави хиляди хора без дом, предаде Асошиейтед прес.

Премиерът Еди Рама посочи днес, че правителството прекроява бюджета, но изтъкна, че ще бъде "човешки невъзможно" да се направи всичко без подкрепата на международните партньори.

При земетресението във вторник, разтърсило адриатическото крайбрежие на Албания, бяха ранени над 3000 души, а хиляди останаха без покрив. Най-силно засегнати от труса бяха пристанищният град и морски курорт Дуръс, на 33 километра западно от Тирана, и разположеинят в близост град Туман.

Вижте снимки >>

Инженери от страни от ЕС и от САЩ, заедно с местни специалисти, започнаха да оценяват щетите от земетресението - кои от пострадалите сгради са годни за живеене и могат да бъдат реновирани. Първата сериозно повредена от земетресението сграда  е разрушена и се очаква това да бъде направено и с още десетина други сгради. Експерти от Гърция, Франция, Италия, Унгария, България, Литва и Латвия участват в оценяването на състоянието на сградите. Престои и изграждането на временни убежища, за тези, които са останали без дом.

Вчера операциите по издириване и спасяване на оцелили от земетресението в Албания приключиха.

Данните след унищожителния трус от 6,4 по Рихтер във вторник сочат: 51 души загинали, близо 2000 души ранени, близо 900 сгради в Дуръс и над 1 465 сгради в Тирана са сериозно повредени, най-малко 4000 души са без дом. Около 2500 души от пострадали при земетресението жилищни сгради са настанени в хотели. Други са транспортирани в Косово или са се преместили в източните райони на Албания.