Новите данни бяха съобщени от съвместната работна група, съставена от "Бритиш петролиъм" и американските власти, информира Франс прес, цитирана от БТА.

Според оценките на научните екипи, около 800 000 барела (127 млн. литра) от изтеклия петрол и газ са събрани при операциите за справяне с бедствието. За сравнение - 41 млн. литра суров петрол се изляха при крайбрежието на Аляска от петролния разлив, предизвикан от танкера "Ексон Валдез" през 1989 г., припомня АФП.

Същевременно "Бритиш петролиъм" обяви, че решаващият тест преди т.нар. операция "статичен удар" за запечатване на петролния кладенец в Мексиканския залив се отлага. Според новия график тестът и последващият "статичен удар" вероятно ще се проведат днес. Първоначално се предвиждаше те да бъдат извършени в понеделник.

"Статичен удар" е част от двустепенна процедура по окончателното запечатване на находището. Първата операция включва изливане на пръст и цимент в горната част на кладенеца. Тя ще бъде последвана от операция "придънен удар", която също представлява изливане на цимент и земна маса, но в долната част на находището. Втората операция може да започне между 5 и 7 дни след приключването на "статичен удар".

В средата на юли бе монтирана фуния, която трябваше спре теча до средата на август, когато от компанията се очакваше да реши окончателно проблема с разлива от взривената нефтена платформа. Тогава инженери откриха ново изтичане на океанското дъно, което според тях бе сигнал за проблеми със съоръжението.
Ураганът Бони обаче забави работата на екипите, след като заради силните ветрове временно бяха евакуирани екипите по почистването и корабите.

Кризата в Мексиканския залив започна на 20 април, когато на плаваща петролна платформа на "Бритиш Петролиум" стана взрив, последван от пожар, при който загинаха 11 служители. При аварията започна неконтролируемо да изтича петрол. Това породи безпрецедентна екологична катастрофа по американското крайбрежие.