След Сената вчера, долната камара на италианския парламент днес също гласува вот на доверие на новото популистко правителство, предадоха световните агенции.

Кабинетът на премиера Джузепе Конте получи при гласуването в Камарата на депутатите 350 гласа "за" при 236 "против" и 35 "въздържал се".

Популистката коалиция, която включва антисистемното Движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига", има в долната камара на парламента по-комфортно мнозинство, отколкото в горната.

Днешното гласуване бе последното препятствие пред новото италианско правителство, което встъпи в длъжност в петък - три месеца след парламентарните избори на 4 март, които не излъчиха ясен победител и поставиха в страната в политическа безизходица, отбелязва ДПА.

Първото пътуване на новия италиански премиер в чужбина ще е до Канада за участие в срещата на върха на Г-7 в петък и събота.

"Първото нещо за Италия ще бъде да стане позната, а второто - да накара да я уважават", заяви днес Конте, цитиран от Франс прес.

Като водещи приоритети на новото италианско правителство той посочи слагането на край на нелегалната имиграция, рестартирането на отношенията с европейските партньори и засилването на връзките с Русия, посочва ДПА.

Франс прес отбелязва, че това е първият популистки кабинет в някоя от държавите основатели на Европейския съюз.

53-годишният Конте, който доскоро бе непознат за широката общественост, е преподавател по право.

53-годишният Конте, който доскоро бе непознат за широката общественост, е преподавател по право

Снимки: БТА

Новото италианско правителство си е поставило за цел да намали огромния държавен дълг, втори по дял от БВП в ЕС след този на Гърция, но без мерки за икономии. То планира едновременно да намали данъците и да увеличи социалните помощи.