Министър-председателят на Италия Джузепе Конте обяви, че работата на неговото правителство приключва и той ще подаде оставка. Това той съобщи пред Сената в реч, излъчена на живо по Rai News 24, предават TACC и БТА.

Няколко часа по-късно президентът на Италия Серджо Матарела прие оставката на премиера

Той ще започне в сряда консултации с партийните лидери в търсене на решение на политическата криза, предаде агенция Ройтерс, като се позова на кабинета на италианския президент.

Матарела е поискал Конте да остане на поста като изпълняващ длъжността, докато текат консултациите, които ще започнат в 16,00 ч. местно време в сряда и се очаква да завършат в четвъртък следобед.

Президентът на Италия ще провери дали има политическа воля за съставяне на ново правителство. Ако такава няма, той ще трябва да разпусне парламента три години и половина по-рано от планираното и да свика предсрочни парламентарни избори.

"Скъпи приятели от Движението "Пет звезди" (една от двете управляващи партии), това е краят на работата на нашето правителство. В края на тази среща официално ще предам писмото за оставка на президента Серхио Матарела", заяви Конте пред Сената.

В тържествена реч пред Сената Конте разкритикува вътрешния министър за това, че е "преследвал собствените си интереси и тези на партията си", в опит да се възползва от резултатите в допитвания, които му дават предостатъчно мнозинство, след рекордно доброто представяне на изборите за Европейски парламент, където Лигата получи 34 процента.

"Вотът на гражданите е същността на демокрацията, но да искаме от тях да гласуват всяка година е безотговорно", каза Конте. "Страната спешно се нуждае от мерки за насърчаване на икономическия растеж и инвестициите".

"Прекъсвам тук този опит за управление. Възнамерявам да завърша това предаване по институционно съгласуван начин. Ще се видя с президента на републиката, за да му връча оставката си", заяви Конте.

"Уважаеми г-н вътрешен министър, чух, че искате "пълни правомощия" и призовавате привържениците си да излязат на улицата, за да ви подкрепят; това отношение ме тревожи", добави Конте. "Не се нуждаем от пълни правомощия, а от лидери, които имат респект към институциите", каза премиерът.

Дошъл на власт след фашистки поход към Рим, диктаторът Бенито Мусолини получава през 1922 г. "пълни правомощия" да управлява както пожелае Италия, припомня АФП.

Правителствената криза възникна, след като на 8 август вицепремиерът, вътрешен министър и лидер на една от двете управляващи партии -"Лига", Матео Салвини обяви, че парламентарното мнозинство, съставено след изборите през март 2018 г., вече не функционира, и призова за нови избори.

По време на летните ваканции обаче дискусията за ситуацията и речта на премиера беше отложена.

Италианският премиер Джузепе Конте обвини днес лидера на партия Лига Матео Салвини, че поставя собствените си интереси и интересите на партията си пред тези на страната, като предупреди, че неговият ход за сваляне на правителството може да навреди на икономиката, предават Ройтерс и БТА.

В дългоочаквано изказване пред парламента за политическите размирици, отприщени от Салвини, Конте обвини ръководителя на Лигата, че иска да осребри растящата си популярност в допитванията и да предизвика предсрочни избори, излагайки на риск планираните реформи.

"Салвини показа, че следва собствените и интереси и тези на партията си", каза Конте пред препълнения Сенат, застанал до Салвини, който седеше с каменно лице.

"Неговите решения представляват сериозни рискове за страната", каза Конте.

Конте каза още, че работата на неговия кабинет "свършва тук", заради разрива с вицепремиера и крайнодесен лидер Салвини, предаде ДПА.

Лидерът на италианската дясна партия "Лига" Матео Салвини каза днес, че е предизвикал правителствена криза по средата на лятото, защото не се страхува от предсрочни избори, предаде Асошиейтед прес.

Салвини направи обръщение пред Сената, след като министър-председателят Джузепе Конте обяви, че ще връчи оставката си, слагайки край на популисткото правителство, създадено преди едва 14 месеца.

Салвини каза, че би "направил отново всичко, което е направил". "Аз съм свободен човек и не се страхувам от присъдата на италианците", заяви той.

Салвини се опитва да стане следващия премиер на Италия в момент, когато подкрепата за неговата партия се увеличава заради позицията му против миграцията, отбелязва Асошиейтед прес.

Той каза, че е готов да запази коалиционното правителство, за да бъде приет бюджет за 2020 г. и да бъде гласувана реформа на парламента, преди да се пристъпи към предсрочни избори, посочва Ройтерс.

Салвини, който е вицепремиер, внесе вот на недоверие към правителството. Той обаче заяви пред парламента, че е готов да забави малко нещата, за да позволи приемането на важно законодателство.

"Искате ли да бъде намален броят на парламентаристите и после да се отиде на избори? Ние сме готови за това. Ако после искате да представите смел бюджет, тогава сме готови и за това", заяви Салвини пред Сената.

"Продължаващата криза неминуемо подкопава работата на правителството, която свършва тук", изтъкна Конте. Той обяви, че след дебатите в Сената ще връчиоставката си на президента Серджо Матарела.