Движение "Пет звезди" и Демократическата партия се споразумяха Джузепе Конте да остане премиер на Италия, заяви лидерът на "Пет звезди" Луиджи Ди Майо, цитиран от ДПА и Франс прес.

"Днес уведомихме президента на републиката, че е постигнато политическо споразумение с Демократическата партия Джузепе Конте да получи отново мандат като премиер", каза Ди Майо.

Лидерът на Движение "Пет звезди" заяви, че е отхвърлил предложение на досегашните си коалиционни партньори от партия "Лига" самият той да стане премиер в замяна на подновяването на коалицията между двете политически сили.

След като Конте представи на президента Матарела списъка с министрите в новото правителство, то ще се нуждае от одобрението на депутатите в двете камари на италианския парламент.

Демократическата партия и Движение "Пет звезди" постигнаха днес съгласие Джузепе Конте да остане премиер на Италия, ако се стигне до тяхно коалиционно правителство, припомня Асошиейтед прес.

Съществува риск обаче новата коалиция да се окаже нестабилна, тъй като между двете партии има разногласия за платформата на управление и състава на новия кабинет.