Британският премиер Борис Джонсън, изправен пред мощна опозиция в своята страна, увери днес ирландския си колега Лио Варадкар, че е възможно да бъде постигнато ново споразумение за Брекзит, така че Великобритания да напусне Европейския съюз преди изтичането на крайния срок - 31 октомври, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

На срещата на лидерите на двете съседни островни страни в Дъблин днес Джонсън каза, че споразумение по най-спорния въпрос за ирландската граница може да бъде постигнато навреме, което ще позволи британското оттегляне от ЕС да протече без сътресения до насрочената дата за Брекзит, допълва БТА.

"Имам едно послание за теб, Лио, и то е, че искам да постигна споразумение. Разбира се, че бихме могли да напуснем ЕС и без споразумение, но това би било провал на държавничеството, за който всички бихме били отговорни", заяви Джонсън при пристигането си в Дъблин.

"Затова в името на бизнеса, фермерите и милионите обикновени хора, които разчитат на нас да използваме нашето въображение и креативност, искам да знаеш, че силно предпочитам да се постигне споразумение", увери британският премиер.

На общата пресконференция с Варадкар след разговора им британският премиер не обясни как може да се излезе от задънената улица в граничния спор по начин, който да удовлетворява останалите лидери на страните от ЕС и в същото време да получи подкрепата на британския парламент, в който неговата партия вече няма работещо мнозинство.

Европейският съюз до момента не е получил никакво реалистично предложение от Лондон за замяна на предпазния механизъм на ирландската граница в преговорите за Брекзит, заяви ирландският премиер, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес.

Предпазният механизъм за ирландската граница "остава основен елемент от споразумението за напускане, докато не бъде намерена някаква алтернатива", подчерта Варадкар при посрещането на Джонсън в Дъблин днес.

"Отворени сме към алтернативи, но те трябва да са реалистични. До днес не сме получили никакво предложение в този смисъл", добави той.

Варадкар също отбеляза, че Брекзит без споразумение ще причини тежки икономически проблеми на Ирландия в резултат на въвеждането на граничен режим с проверки. ЕС не желае ново отлагане на Брекзит след 31 октомври, но е готов да обсъди такова продължение, ако то бъде поискано. Според него са необходими още преговори и трябва да се спазва мирното споразумение от Разпети петък 1998 г., което повелява да няма връщане към "твърд" граничен режим между Република Ирландия и Северна Ирландия.

Днешната среща между двамата премиери в Дъблин бе първата, след като Джонсън пое премиерския пост в Лондон през юли. В обща декларация след срещата те все пак отбелязаха, че тя е била "позитивна и конструктивна".