Британският премиер Борис Джонсън призова за сключване на глобален договор за гарантиране на истинска прозрачност при пандемии, предаде Ройтерс.

Целта е страните да обменят данни, на фона на безпокойствата на Великобритания и Съединените щати, че наскоро приключилата мисия на Световната здравна организация (СЗО) в Ухан не е получила пълен достъп.

Екипът се опита да установи произхода на новия коронавирус, открит в централния китайски град през декември 2019 г, допълва БТА.

"Мисля, че светът има нужда от общо споразумение как да бъдат проследявани данните във връзка с пандемии от животински произход. . . и ние искаме общо споразумение за прозрачност", каза Джонсън на пресконференция вчера в отговор на въпрос на Ройтерс.

Той посочи, че целта е подписалите договора страни да споделят всички данни, с които разполагат, "за да установим докрай (как се е появил новият коронавирус) и да не допуснем (подобна пандемия) да се случи отново".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел приветства в Туитър инициативата на британския премиер, "за да бъдат подобрени подготвеността, устойчивостта и възстановяването в световен мащаб".

В рамките на британското ротационно председателство на Г-7 тази година, Джонсън иска да поведе усилията за глобална реакция на пандемии, включително чрез система за ранно предупреждение.

В петък предстои видеконферентно заседание на лидерите на страните от групата, на което ще бъдат обсъдени борбата с коронавируса и разпределението на ваксините.

Новият коронавирус причини смъртта на 2,4 милиона души, потопи световната икономика в най-дълбоката й мирновременна рецесия от времето на Голямата депресия и внесе объркване в живота на милиарди хора, отбелязва Ройтерс.