Британският министър-председател Борис Джонсън възнамерява да свика предсрочни избори преди Брекзит, ако парламентът нанесе поражение на правителството заради плана на премиера за излизане на Великобритания от Европейския съюз, съобщи вестник "Сън", цитиран от Ройтерс и БТА.

Според британското издание Джонсън може да свика избори още в сряда и иска те да се състоят преди срещата на върха на ЕС, предвидена за 17 октомври. Най-вероятно това ще е на 14 октомври, в случай че Камарата на общините блокира варианта за излизане от ЕС без споразумение, уточни високопоставен източник от правителството. 

По-рано първият министър на Шотландия Никола Стърджън каза, че твърдо подкрепя свикването на общи избори във Великобритания, стига те да бъдат произведени преди планирания за 31 октомври Брекзит.

АП припомня, че Джонсън свика правителствено заседание, за да прецени как да реагира на възможността депутати да внесат в парламента предложение за спиране на Брекзит без сделка.

Стърджън заяви в Туитър, че напълно одобрява произвеждането на избори, "но те трябва да бъдат преди 31 октомври".

"Депутатите не трябва да позволяват на Джонсън да използва датата като тактика за налагане на Брекзитбез сделка", каза тя.

Ирландия не може да бъде удовлетворена от обещанията на Великобритания за граничния режим след Брекзит, но е готова да изслуша всякакви предложения на правителството в Лондон по този въпрос, каза междувременно ирландският премиер Лио Варадкар, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Спокоен съм, има още време до 31 октомври", отбеляза той, но добави, че първо иска да изчака и да види как ще се развият събитията през предстоящата непредвидима седмица в британския парламент.

Въпросът за ирландската граница остава едно от главните препятствия към постигане на споразумение за условията на Брекзит между Лондон и Брюксел. Британското правителство се опасява от предпазния механизъм - т.нар. "бекстоп", предвиден с проекта за договор между кралството и Европейския съюз, който трябва за известно време да гарантира оставане на Северна Ирландия в митническия съюз на ЕС и в единния европейски пазар, след като Великобритания напусне съюза.

Според Борис Джонсън "бекстопът" в този си вид, за който настоява Брюксел, ще бъде "антидемократичен и несъответстващ на суверенитета на Обединеното кралство като държава", защото предполага, че Северна Ирландия за неопределено време ще остане в единния пазар, но от него ще излязат останалите части на кралството.

САЩ желаят Великобритания да напусне ЕС при условия, които да защитят стабилността на остров Ирландия и запазят мирния договор за Северна Ирландия от 1998 г. Това заяви по-късно вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс при пристигането си на двудневно посещение в Република Ирландия, предаде Ройтерс.

"Ще продължим тясното сътрудничество с нашите партньори в Ирландия и Обединеното кралство в подкрепа на план за Брекзит, който насърчава стабилността и запазва здравите основи, положени от Споразумението от Разпети петък", каза той пред репортери на летище "Шанън".