Британският премиер Борис Джонсън се опита днес да измести предизборните дебати в страната от въпроси за характера му към темата за Брекзит, като обеща повече протекции за британските фирми и на фермерите, когато Великобритания напусне Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.

На пресконференция той обвини обструкционистки настроени британски политици, че се опитват "да забавят, да разводнят и изобщо да отрекат" Брекзит. Той отново обеща, ако консерваторите спечелят парламентарните избори на 12 декември, да извади Обединеното кралство от Европейския съюз на сега насрочената дата - 31 януари, "за да можем най-после да тръгнем напред като страна".

Той рекламира ползите, които ще дойдат за Великобритания от напускането на ЕС, и обеща правителството му да въведе нови правила за държавна помощ, които да му позволят да се намесва в подкрепа на затруднени компании.

Сегашните регулации в ЕС ограничават размера на помощта, която правителствата на страните членки могат да оказват на компании или отрасли на икономиката, за да не се пречи на конкуренция. Обещанията за повече държавна намеса в икономиката е много по-характерно за левоцентристката Лейбъристка партия, отколкото за консерваторите, проповядващи свободни пазарни отношения, отбелязва АП.

Джонсън отново каза, че Великобритания и ЕС ще могат да сключат споразумение за свободна търговия до края на следващата година въпреки мненията на експертитe, че този срок е твърде оптимистичен.

Джонсън обяви и редица други планове за скъсване с правилата на ЕС, което ще направи още по-трудно запазването на близки търговски отношения със съюза. Той каза също, че няма да продължава преходния период след края на 2020 г., дори и все още да няма търговско споразумение с Брюксел.

Британският премиер Борис Джонсън посъветва американския президент Доналд Тръмп да не се намесва в кампанията за предстоящите парламентарни избори във Великобритания, когато посети Лондон другата седмица за срещата на върха на НАТО, предаде Ройтерс.

Това, което ние, като обичащи се съюзници и приятели, обикновено не правим, е да се намесваме в предизборните си кампании", каза Джонсън, чиято Консервативна партия води убедително в сондажите за изборите на 12 декември.

Тръмп вече се намеси в британските избори през октомври, като каза "колко лошо" би било за Великобритания, ако начело й застане лидерът на лявата лейбъристка опозиция Джереми Корбин. Той директно посъветва Борис Джонсън да влезе в предизборен съюз с лидера на евроскептичната Партия на Брекзита Найджъл Фараж.

Корбин не закъсня да се възползва от хвалбите на Тръмп за Джонсън, обвинявайки консерваторите, че ако спечелят изборите, се канят да продадат след Брекзит на американски компании части от така ценената във Великобритания Национална здравна система (NHS).

В пространно интервю за радио Ел Би Си (LBC) Джонсън побърза категорично да отрече това твърдение на опозиционния лидер, като каза, че никое консервативно правителство при никакви обстоятелства няма да посяга на здравната служба, защото "тя не е за продан".

Днес популярният таблоиден вестник "Сън" съобщава, че видни фигури в Консервативната партия се опасяват, че по време на двудневната си визита в Лондон Тръмп може да каже нещо, което да навреди на кампанията им.

В интервюто включили се слушатели зададоха на Джонсън и въпроси за личния му живот. Един от тях беше колко деца има. Той обаче отклони въпроса, като каза, че няма да вади децата си на показ точно преди изборите. "Аз много обичам своите деца, но те не са кандидати в тези избори и затова няма да коментирам този въпрос", каза премиерът, чийто бурен личен живот неведнъж е бил обект на интерес от страна на жълтите медии.

55-годишният Джонсън се раздели със съпругата си миналата година и сега живее на Даунинг стрийт със своята партньорка Кери Саймъндс. Премиерът бе запитан и дали смята да има още деца, но той директно заяви, че не желае да дискутира този въпрос.