Управляващата във Великобритания Консервативна партия обвини лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, че "няма друга политика, освен още отлагания на Брекзит и референдуми през цялата 2020 г." Обвинението отправи неназован източник от консерваторите, цитиран от Ройтерс, описвайки днешната среща между премиера Борис Джонсън и Корбин.

Той имаше предвид лейбъристката политика да се провежда народен вот по всяко споразумение за Брекзит, постигнато с Европейския съюз.

На срещата двамата обсъждали възможността лейбъристите в парламента да подкрепят график за дебатите по законопроекта за напускане на ЕС, "който да позволи Брекзит наистина да се случи, вместо да има нови отлагания", каза източникът, пожелал анонимност.

Говорейки в парламента по-късно днес, премиерът призова опозиционния лидер да обясни как вижда осъществяването на Брекзит, като отново изрази разочарованието си, че парламентът е отхвърлил неговия сгъстен график за обсъждане на законопроекта, макар преди това да го е одобрил по принцип.

"Все още има време за Корбин . . . да обясни на народа на своята страна как предлага да спази своето обещание, което повтори многократно, и да изпълни волята на народа, като допринесе Брекзит да се случи", каза Джонсън пред депутатите.

Говорител на лейбъристите, цитиран от Ройтерс, каза от своя страна, че Корбин отново е изтъкнал пред премиера своето предложение да се договори "разумен график" за дебатите по законопроекта за Брекзит. Той повторил позицията на своята партия, че тя може да подкрепи свикването на предсрочни избори само ако бъде отстранена заплахата Великобритания да напусне Европейския съюз без споразумение.

Британският премиер каза на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че не желае ново отлагане на Брекзит, изразявайки увереност, че все още може да прокара споразумението за напускане на ЕС през парламента до 31 октомври, каза политическия говорител на премиера, цитиран от Ройтерс.

Запитан дали премиерът смята, че може да прокара споразумението до 31 октомври, говорителят каза: "Това беше посланието, което премиерът изпрати на Доналд Туск тази сутрин".

"Пределно ясно е, че обществото иска това да се случи . . . те искат Брекзит да се случи . . . Ние много ясно посочихме, че бихме желали Брекзит да стане факт до 31 октомври", добави той.

Въпреки това лидерите на ЕС вече са в процес на обсъждане на условията за евентуално удължаване на срока за Брекзит, който изтича на 31 октомври, предаде Ройтерс. Ако те не успеят да се споразумеят за това непряко чрез контакти с Доналд Туск, може да се наложи спешна среща на върха на ЕС още в петък, каза днес ирландският премиер Лио Варадкар.

"Ако е налице консенсус, можем да направим това чрез писмена процедура. Ако обаче липсва консенсус, ще трябва да се свика среща на Европейския съвет, вероятно в понеделник или дори още в петък, за да обсъдим дали ще дадем удължаване или не, за какъв срок и при какви условия", каза Варадкар пред парламента в Дъблин.

"Ирландското правителство, разбира се, винаги е казвало, че ние искаме да избегнем риска от Брекзит без споразумение и това е подходът, който ще възприемем", добави ирландският премиер. Той изрази надежда, че британският парламент ще действа с разумна скорост за приключване на процеса по обсъждане и гласуване на споразумението, постигнато между Джонсън и Брюксел.

Ирландският външен министър Саймън Ковини каза изявление в Белфаст, че според него на Великобритания ще бъде предложено "гъвкаво отлагане", което ще даде възможност на Обединеното кралство да напусне ЕС доста преди посочения нов краен срок. Първо обаче трябвало да се получат мненията на всички страни членки на ЕС и да се види дали техните лидери няма да повдигнат някакви въпроси, допълни той .

Германия няма да се противопостави на каквото и да е предложение на ЕС да се разреши продължение на срока за напускане на Великобритания след 31 октомври, каза днес говорителят на германската канцлерка Ангела Меркел.

"Не мога да предвидя изхода от консултациите, но мога да кажа от името на федералното правителство, че Германия няма да сложи бариера пред евентуално удължаване", каза Щефен Зайберт, цитиран от Ройтерс.