Тленните останки на сенатора републиканец Джон Маккейн бяха погребани с военни почести на частна церемония в присъствието на семейството и на приятели във Военноморската академия в Анаполис, в щата Мериленд, предадоха Франс прес и ДПА.

Маккейн почина на 81 години в дома си в щата Аризона след едногодишна борба с тумор в мозъка. Той бе пожелал да бъде погребан в гробището на Военноморската академия близо до Вашингтон, където като пилот от ВМС е получил офицерско звание през 1958 г.

Неколкостотин души, някои с американски знамена, присъстваха на преминаването на траурното шествие с ковчега на Маккейн от Вашингтон до Анаполис, столица на Мериленд.

С погребението приключиха едноседмичните церемонии в почит на героя на Америка, пленник във Виетнамската война и един от най-изявените критици на президента Доналд Тръмп в Републиканската партия.

На траурната церемония във Вашингтон в събота похвални слова за покойния сенатор произнесоха бившите президенти, републиканецът Джордж Буш син и Барак Обама.

Преди смъртта си Маккейн бе пожелал сегашният президент републиканец Доналд Тръмп да не бъде поканен на погребението му.