Американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери се срещна днес с най-високопоставения китайски дипломат Ван И в Голямата зала на народа в Пекин, в рамките на визитата си в китайската столица, имаща за цел да възстанови взаимното доверие и да рестартира съвместните усилия за борба с климатичните промени, предаде Ройтерс.

Третото посещение на Кери в Китай в качеството му на специален пратеник по въпросите на климата е официално подновяване на климатичната дипломация на високо равнище между двете страни. Бившият американски държавен секретар е третият високопоставен американски служител, посетил Китай през последния един месец.

Китай и САЩ биха могли да използват сътрудничеството в областта на климата, за да преосмислят своите проблемни дипломатически отношения и да поемат водеща роля в борбата с глобалното затопляне, заяви Кери пред най-висшия китайски дипломат.

Кери каза пред Ван в Голямата зала на народа в Пекин, че разговорите им могат да дадат ново начало за двете най-големи държави производители на въглеродни емисии, които са затънали в спорове за намаляване на емисиите на парникови газове, Тайван и търговията.

"Нашата надежда е, че това може да бъде началото на ново предефиниране на сътрудничеството и способност за разрешаване на различията между нас", каза Кери в заседателна зала, изпълнена с големи букети с цветя.

"Много се надяваме, че това може да бъде началото не само на разговор между вас и мен по въпросите на климата, но и че ще можем да започнем да променяме по-широките отношения", каза Кери на Ван.

Ван определи Кери като "свой стар приятел", като каза, че двамата са "са работили заедно за решаването на редица проблеми между двете страни".

Кери спомена и предишната им съвместна работа, включително по преговорите за ядрената програма на Иран.