Минути, след като стана ясно, че е избран за 46-ия президент на САЩ, Джо Байдън заяви, че за него е чест американците да го изберат за свой президент и добави, че сега е време да излекуват разделенията, останали от предизборната кампания, и да се обединят като държава, предаде Ройтерс.

"За мен е чест и съм смирен от доверието, което американският народ оказа на мен и на избраната за вицепрезидент (Камала) Харис. Изправени пред безпрецедентни пречки, гласуваха рекорден брой американци", заяви Байдън в Туитър.

"С приключването на кампанията е време да оставим гнева и разпалената реторика зад гърба си и да се обединим като нация. Време е Америка да се обедини. И да се излекува", добави той.

В отделно съобщение в Туитър, цитирано от ДПА, Байдън обеща да бъде "президент на всички американци".

"Америка, за мен е чест, че ме избра да оглавя нашата велика държава. Работата пред нас ще бъде тежка, но ви обещавам следното: ще бъда Президент на всички американци - независимо дали сте гласували за мен или не", написа той.

От своя страна Камала Харис, която ще влезе в Белия дом като първата цветнокожа жена - вицепрезидент, даде знак, че е готова да се залавя за работа, предаде ДПА.

"Тези избори са за нещо много повече от Джо Байдън или мен. Става въпрос за душата на Америка и готовността ни да се борим за нея. Предстои ни много работа. Да се захващаме", написа Харис в Туитър.

Същевременно към Белия дом се стичат тълпи, за да празнуват победата на Байдън на президентските избори.