Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обяви създаването на екип от медицински експерти с цел планиране на неговите действия срещу коронавируса, предаде ДПА.

Преходният консултативен съвет по въпросите на Covid-19 ще ръководи приготовленията за федералния отговор на Байдън на коронавирусната пандемия, докато той заеме президентския пост през януари, се казва в изявление.

"Справянето с пандемията от коронавируса ще бъде една от най-важните битки, с които ще се сблъска нашето правителство, а аз ще бъде информиран от науката и експертите", заяви Байдън. "Консултативният съвет ще ми помогне да формирам подхода си за овладяване на рязкото увеличение на регистрираните случаи на заразяване, като гарантира, че ваксините са безопасни, ефикасни и се разпределят ефективно, справедливо и безплатно и като предпазва рисковите групи от населението", добави Байдън.

Съветът ще бъде съставен от учени и експерти по обществено здравеопазване и ще бъде ръководен от лекарите Дейвид Кеслър, Вивек Мърти и Марсела Нунес-Смит. Мърти е бивш главен хирург на САЩ, Кеслър е бивш комисар от Агенцията по храните и лекарствата, а Нунес-Смит е професор и изследовател от Йейл, посочва Асошиейтед прес.

Сред по-известните имена от екипа е Рик Брайт, експерт по ваксините и бивш ръководител на Агенцията за модерни изследвания и развойна дейност в биомедицината (Biomedical Advanced Research and Development Authority). Брайт подаде жалба за нередности, твърдейки, че е бил понижен в длъжност, защото се е противопоставил на политически натиск да позволи масова употреба на хидроксихлорохин - лекарство срещу малария, лансирано от президента Доналд Тръмп като лечение срещу Ковид-19.

С 9,9 милиона случая САЩ са на първо място в света по заразени с коронавирус според данните на Университета "Джонс Хопкинс". Щатите са и с най-големия брой починали от усложнения от заразата с вируса (237 000).

Байдън редовно критикуваше остро президента Доналд Тръмп за действията на сегашното правителство по отношение на кризата.

Докато Байдън планира прехода в президентската институция, Тръмп все още отказва да признае изборите и заведе редица дела срещу резултатите от тях. Анализаторите са скептични, че съдебното оспорване на президента е в състояние да повлияе по какъвто и да било значим начин на изхода от изборите и няма и индикации за масови изборни манипулации, каквито Тръмп твърди, че стоят в основата на изборната му загуба, отбелязва ДПА.