Кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън отбеляза напредък в Джорджия и Пенсилвания днес, доближавайки се още повече до Белия дом няколко часа, след като Доналд Тръмп формулира невярното твърдение, че победата на изборите му е била "открадната", предаде Ройтерс.

Байдън вече е лидер в Джорджия, където при 99 процента преброени бюлетини е с около 1000 гласа преднина пред настоящия държавен глава. Щатът носи 16 електорски гласа. Продължава преброяването на бюлетини от районите, които традиционно гласуват за демократите, в това число градовете Филаделфия и Атланта.

Засега Байдън има 264 електора, а Тръмп 214 в органа, който избира официално президента на САЩ. Остават да бъдат оповестени резултатите в четири колебаещи се щати.

77-годишният Байдън ще стане следващият президент на САЩ, ако успее да спечели в щата Пенсилвания, или като победи в два от щатите от триото Джорджия, Невада и Аризона. Възможностите за победа на Тръмп са по-ограничени и за да го постигне, той трябва да запази преднината си и в Пенсилвания, и в Джорджия, като същевременно надделее над Байдън или в Невада, или в Аризона. 

Снимка: Скрийншот/Гардиън

В Пенсилвания, която носи на победителя там 20 електора, Байдън съумя да намали преднината на Тръмп до малко над 18 000 гласа в ранните часове на деня. 

Кандидатът на демократите ще получи допълнителна охрана от агенти на Сикрет сървис, съобщи в. "Вашингтон пост", цитиран от ДПА. Байдън планира да остане още един ден в Уилмингтън, щата Делауер, откъдето е възможно да произнесе реч.

Сега кандидат-президентът от Демократическата партия и щабът му са охранявани от десетина агенти на Сикрет сървис. Службата ще изпрати днес още свои служители, пише "Вашингтон пост", като се позовава на анонимни източници.

Междувременно преднината на Байдън в Аризона се стопи до около 47 000 гласа, а в Невада той има преднина от едва 12 000 гласа.

В ранните часове на деня Тръмп пусна няколко туита, в които повтори твърденията, които направи малко по-рано от Белия дом. "Аз СПЕЧЕЛИХ лесно президентския пост на САЩ при ПРЕБРОЯВАНЕТО НА ЗАКОННИТЕ ГЛАСОВЕ" написа той в Туитър, без да даде доказателства в подкрепа на твърдението си. Заради това социалната мрежа маркира поста като подвеждащ, както направи вече няколко пъти в дните след изборите.