Джо Байдън е 46-ят президент на Съединените американски щати, обявиха Фокс Нюз, АП и Си Ен Ен.

Според телевизията, 77-годишният кандидат на Демократическата партия е спечелил ключовия щат Пенсилвания, в който е роден. Тъй като Пенсилвания носи 20 електорски гласа, Байдън премина границата от необходимите 270 гласа, за да стане новият господар на Белия дом. 

Той е получил 74 847 834 гласа в национален мащаб, което е 50,6%, а Тръмп - 70 591 531, което прави 47,7% от гласовете. Джо Байдън спечели обратно от Доналд Тръмп три индустриални щати, които бяха загубени от Хилари Клинтън през 2016 г.: Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания. Освен това към момента той изпреварва Тръмп и в щатите Джорджия, Невада и Аризона според неокончателни резултати.

Избирателната активност достигна рекордните за съвременната история на САЩ 66 процента.

Байдън е научил новината в Делауер, където е със семейството си. В съобщение в Туитър новоизбраният държавен глава обеща да бъде "президент на всички американци". Очаква се той да направи обръщение към нацията по-късно тази вечер, съобщи телевизията като се позова на официален представител.

Кандидатката за вицепрезидент Камала Харис пък става първата цветнокожа жена на този пост.

 

Снимка: БТА/AP

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че "тези избори далеч не са приключили".

В профила си в Туитър, той заяви, че е спечелил с голяма разлика изборите срещу конкурента си от демократическата партия Джо Байдън.

Тръмп остава действащ президент до 20 януари 2021 г., както предвижда Конституцията на САЩ.

 

Федералната изборна комисия на САЩ не е получила доказателства за фалшификации на изборите в страната, заяви за Си Ен Ен членът на ръководството на комисията Хелън Уайнтрауб.

"Имаше съвсем малък брой жалби за организацията на изборите, съвсем малко подкрепени с доказателства жалби", каза тя.

"Няма никакви доказателства за фалшификации на изборите. Няма доказателства за подаване на невалидни бюлетини. Към постъпилите жалби не са приложени доказателства за фалшификации", заяви Уайнтрауб.

Президентът Доналд Тръмп днес отново заяви, че е имало нарушения в Пенсилвания и в редица други щати.

"Десетки хиляди гласове са били незаконно приети след 20 ч. (след затварянето на избирателните секции) във вторник, променяйки резултатите в Пенсилвания и някои други щати, където има незначителни разлики" в броя на гласовете, написа Тръмп в Туитър.

Според Тръмп на резултатите е повлияло и това, че "в много щати, включително Пенсилвания" наблюдателите не са били допускани да следят броенето на гласовете. "Лоши неща са ставали в тези часове (когато не е имало наблюдатели). Блокирани са били вратите, прозорците са били покрити с картон, за да не могат наблюдателите да виждат помещенията, където се броят гласовете. Лоши неща са ставали там. Имало е значителни изменения", добави Тръмп, който заяви в друг туит, че той е спечелил изборите "с голям превес".