Новозеландският премиер Джасинда Ардърн представи днес своето ново правителство, което определи като "невероятно разнообразно", което включва външен министър с маорски произход с традиционна татуировка на лицето, предаде Франс прес.

Наная Махута ще стане първата жена външен министър на Нова Зеландия, обяви днес премиерът на страната, цитирана от ДПА и БТА.

Махута, която има традиционна маорска женска татуировка "моко кауае" на брадичката си, каза, че това е "голяма привилегия" за нея и част от наследството на страната, която е първата държава дала на жените право да гласуват.

"Надявам се, че много други жени с маорски произход, със смесен произход в цяла Нова Зеландия ще видят в това поредното отваряне на достъпа до сфери, които бяха до голяма степен затворени в смисъл на професионални възможности", каза новият външен министър.

Новото правителство на Ардърн, съставено от 20 министри, включва осем жени, пет маори и трима членове на ЛГБТ общността, включително финансовия министър и вицепремиер Грант Робъртсън.

"Това е кабинет, основан на личните качества и също е невероятно разнообразен. Гордея се с това", заяви Ардърн и добави: "Развълнувана съм от този екип. Те имат както професионален, така и политически опит. Но те носят и обновление".

Новото новозеландско правителство ще встъпи в длъжност в петък, отбелязва АФП.