Дядо Коледа се върна на Северния полюс, след като раздаде на деца и възрастни във всички страни по света над 7,5 млрд подаръци през нощта срещу Рождество.

Това съобщи обединеното командване на аерокосмическата отбрана на Северна Америка (НОРАД), предаде ТАСС .

"Дядо Коледа се върна у дома, той пристигна на Северния полюс", се казва в съобщението.

Последната спирка по пътя му към дома бяха Хаваите. НОРАД, което включва системите за противовъздушна и противоракетна отбрана на Канада и САЩ, "проследява" пътя на Дядо Коледа от 1955 г. с помощта на радари и сателити.

 Дядо Коледа излетя от резиденцията си на Северния полюс на 24 декември на шейна, теглена от девет елена. Размерът на шейната се измерва в сладкиши, и тя е 75 захарни пръчици или 150 бонбони дължина, ширина - 40 пръчки или 80 бонбони. Височината на шейната също се измерва в сладкиши и се равнява на 55 захарни пръчици или 110 сладки, теглото на шейната по време на излитане е колкото на 75 хиляди бонбона.

Превозното средство се изправи пред трудна задача - да пренася значителен товар над целия свят, тъй като Дядо Коледа тежи около 117 килограма, а теглото на подаръците е стотици десетки тона.

Хиляди жители на Филипините посрещнаха Коледа в евакуационни центрове заради тайфун.

Проектът NORAD Santa Follows стартира през 1955 г., когато основен универсален магазин в Колорадо публикува реклама, призоваваща децата да се обадят на Дядо Коледа. Въпреки това в телефонния номер, посочен в съобщението, се появи грешка и вместо Дядо Коледа, операторът свързваше повикванията с горещата линия на континенталната команда на противовъздушната отбрана (предшественик на NORAD).

Оттогава всяка година на Бъдни вечер военновъздушната база в Колорадо става Коледен център за проследяване на пътуванията на Дядо Коледа. За бързо проследяване на маршрута NORAD използва четири системи за управление - спътници, радари, изтребители в небето над САЩ и Канада, и специални „камери на Дядо Коледа“, видеоклипове от които са достъпни в YouTube.

Според традицията девет елена носят шейни във въздуха, а сеното, морковите и овесените ядки служат като „гориво“ за елените.

Отпътуването беше предшествано от внимателна подготовка: Дядо Коледа нахрани елените, даде последните заповеди на елфите и лично проследи опаковкането на подаръците.