Германски екозащитници постигнаха двойна победа днес, след като съд в Мюнстер нареди временно спиране на сечта в гората Хамбах, а друг съд отмени забраната за тяхната протестна акция, планирана за уикенда, предаде ДПА.

Висшият административен съд в Мюнстер нареди да спре изсичането на гората, намираща се в западната част на Германия, удовлетворявайки иска, предявен от Германската асоциация за опазване на околната среда и природата (BUND). Енергийният концерн Ер Ве Е (RWE) планира през идните месеци да изсече над половината от оставащата част на старата гора, за да разчисти място за разширяване на открита въглищна мина.

Искът на BUND се мотивира с необходимостта да бъде запазена популацията на прилепи в гората, които според асоциацията подлежат на защита според Директивата за обиталища на Европейския съюз. Съдът прецени, че е необходимо повече време да бъдат прегледани представените по делото материали. Възникващите по казуса юридически въпроси са толкова сложни, че те не могат да бъдат решени по бърза процедура, както настояваше RWE, поради което се налага временно спиране на сечта, се казва в решението на съда. Според решението компанията може да продължи да добива въглища в частта от гората, която вече е изсечена.

RWE настояваше, че трябва спешно да започне да добива повече кафяви въглища, за да не бъде спряно производството на електроенергия от нейните топлоелектроцентрали. Миналата година компанията доброволно се съгласи да спре изсичането на гората, но сега заяви, че не разполага с повече възможности да доставя гориво за ТЕЦ-овете си, което означава, че е застрашена от сериозни щети в размер на неколкостотин милиона евро годишно.

Втората днешна победа на екоактивистите дойде след отмяната на забраната на голямата протестна акция, планирана в гората Хамбах утре. Очаква се в нея да участват около 20 000 души. Забраната бе наложена от полицията снощи по съображения за сигурност. Днес обаче административният съд в град Аахен я отмени. Полицията каза, че ще се съобрази с решението.

В началото на седмицата полицията разчисти последните останали къщички по дърветата, построени от активисти, защитаващи гората . Според екозащитниците в последните останали 100 хектара от гората живеят вековни дървета и защитени животински видове. Полицията започна да разчиства 86-те къщички преди месец (на снимката полицай отстранява демонстрант от дърво на 13 септември). Операцията обаче бе временно спряна, след като журналист, отразяващ кампанията, загина при падане на 19 септември.

Гората с вековни букове и дъбове, някога простираща се на 4100 хектара, е разположена до най-голямата открита мина за кафяви въглища в Европа, между германските градове Аахен и Кьолн. Тя стана символ на съпротивата срещу производството на енергия от въглища и защитата на околната среда, пише днес в. "Франкфуртер алгемайне".