Движението "Бунт срещу унищожението" (Extinction Rebellion) обяви, че ще сложи днес край на продължилите 11 дни блокади в Лондон, предаде Франс прес.

"Бунт срещу унищожението" ще сложи доброволно край на блокадите на Мраморната арка и Площада на парламента", съобщи в комюнике движението и добави, че в 17 ч. местно време в Хайд парк ще има "церемония по закриване" на протестните прояви.

Създадената през 2018 г. в Обединеното кралство мрежа от активисти претендира за три неща: обявяване на извънредно положение заради проблемите с климата и екологията, изработване на план за действие за ограничаване до нула на нетните емисии на парникови газове до 2025 г. и създаване на гражданско събрание, което с помощта на учени да се произнася по климатичните въпроси.

Демонстрантите благодариха на лондончани и се извиниха, че са им внесли "смут в живота", но обясниха, че го правят единствено защото е "спешно необходимо".

Полицията арестува над 1000 активисти, от които 69 ще се явят в съд по различни обвинения, свързани с нарушаване на обществения ред.

Преди няколко дни протестната група се срещна с шведската екоактивистка Грета Тунберг.

"Човечеството е на кръстопът. Ние трябва да решим по кой път искаме да поемем", каза Тунберг по време на една от блокадите в Лондон. Шведската тийнейджърка разкритикува онези, които са на власт и които не са направили нищо, за да се борят срещу климатичната криза.