Бившият турски премиер Ахмет Давутоглу, някогашен близък съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган, подаде днес официално молба за регистрация на нова партия, която може да подкопае подкрепата за президента и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), предадоха информационните агенции.

Ахмет Давутоглу е подал в министерството на вътрешните работи молба за регистрация на "Партия на бъдещето", а на пресконференция утре бившият премиер ще представи подробности за принципите на новата формация и членовете основатели.

Освен партията на Давутоглу в скоро време се очаква да бъде основана още една партия от бивш съюзник на Ердоган на фона на недоволство в управляващата ПСР от авторитарния стил на управление на президента. Али Бабаджан - бивш вицепремиер, външен министър и министър на икономиката, също обяви планове да учреди нова партия.

Появата на политически формации, оглавени от бивши съюзници на Ердоган, превърнали се в негови съперници, идва в момент, в който турското правителство се бори с икономически спад и висока безработица. ПСР загуби контрола над Истанбул и Анкара на местните избори по-рано тази година, припомня АП.

Двете нови партии, създадени от отцепници от ПСР, може да привлекат недоволните от управляващата партия гласоподаватели. Социологически проучвания, проведени преди създаването на партията на Давутоглу, показаха, че той събира 3,4 процента електорална подкрепа, докато Бабаджан получава близо осем на сто.

В очевидна реакция на притеснение, Ердоган обвини миналата седмица Давутоглу, Бабаджан и други бивши съюзници, че са ощетили държавната Халкбанк чрез отпускането на заеми за създаване на университета Сехир в Истанбул, основан от Давутоглу.

Давутоглу отвърна на удара, като призова парламента да започне разследване на имущественото състояние на Ердоган, членовете на семейството му и на други настоящи и минали високопоставени служители, включително на самия него.

Ахмет Давутоглу напусна Партията на справедливостта и развитието през септември, няколко дни след като партията предприе процедура по изключването му заради нарушение на партийната дисциплина. Давутоглу бе публикувал преди това манифест, критикуващ икономическата политика на Ердоган и ограничаването на основни свободи, включително свободата на медиите, припомнят Ройтерс и АП, на които се позова БТА.

Анализатори твърдят, че с появата на двете нови формации на политическата сцена - на Давутоглу и на Бабаджан, може да се очаква около 50-60 депутати да напуснат ПСР и да се влеят в тях. Очаква се повечето да отидат при Али Бабаджан.

Реджеп Тайип Ердоган и Ахмет Давутоглу - на 30 януари 2018 г., когато Давутоглу беше премиер

Снимка: AP/БТА

Шейсетгодишният политик бе външен министър на Турция в периода 2009 - 2014 г., а след това заемаше поста министър-председател до 2016 г., когато бе уволнен от Ердоган и заменен с Бинали Йълдъръм заради съпротивата му да подкрепи усилията на Ердоган за увеличаване на президентските правомощия. Турция премина към система на управление с широки президентски правомощия след референдум през 2017 г.

Интересна личност в лагера на Давутоглу

Около 130 души са сред основателите на партията на Давутоглу. Повечето от тях са дисиденти, откъснали се от ПСР. Твърди се, че сред тях има и депутати.

Бившият вицепремиер, външен министър и министър на икономиката Али Бабаджан

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сред основателите на партията на Давутоглу е Нихал Олчок. Нейният съпруг Ерол Олчок бе медиен съветник на Ердоган, наричаха го неговата дясна ръка, но бе убит в нощта на осуетения опит за преврат на 15 юли 2016 г. В същата нощ бе убит и синът на Ерол и Нихал Олчок, припомни наскоро Нахиде Денис в своя публикация за БТА.

Преди време вдовицата премина в лагера на дисидентите от ПСР. В редица публични изяви напоследък тя много остро критикува политиката и хората на Ердоган.

Близки на фамилията на Ерол Олчок, начело с брата на покойния обаче възразиха срещу нейните изявления и заявиха, че тя може да критикува само под моминската си фамилия Сюлейманоглу, още повече че двамата с Ерол Олчок са се развели през 2013 г.

Преди време властите в Истанбул запечатаха сграда, която хората на Давутоглу бяха наели за работен офис.

С какво разполага Али Бабаджан

Али Бабаджан, другото "тежко име" във възходящите години на ПСР, ще сформира партията си съвместно с бившия президент и бивш съратник на Ердоган Абдуллах Гюл. Твърди се обаче, че Гюл няма да се афишира, а ще бъде на по-задни позиции в партията.

Анализаторът Али Байрамоглу смята, че хората на Али Бабаджан провеждат по-задълбочена подготовка, в сравнение с тази на Давутоглу, както и че са ангажирани личности, които макар че са били на отговорни длъжности в ПСР, като дисиденти пак имат тежест в обществото, включително в средите на ПСР. Очакванията са Бабаджан да обяви своята партия в първите месеци на 2020 г.

Ще имат ли успех двете партии

В интерес на истината, пише Нахиде Денис, в обществото вече има нагласи, че ще се появят две нови партии, които ще бъдат алтернатива на Ердоган и ПСР. Големият въпрос е дали това ще е достатъчно, за да имат новите партии влиятелна роля на политическата сцена.

Анализаторите не очаква сериозни различия в принципите и програмите на двете нови политически партии.

Близкият до Ердоган анализатор от проправителствения вестник "Хюриет" Абдюлкадир Селви писа, че процентът на колебаещите се в ПСР е около 33 процента. В предишни анкети те бяха около 10 до 14 процента. Анализаторът смята, че тенденцията е критична за бъдещия рейтинг на ПСР, ако се стигне до предсрочни избори през 2020 г., за каквито се говори неофициално.

И Ахмет Давутоглу, и Али Бабаджан с голяма вероятност ще бъдат личностите, които ще окажат влияние за промяна на политическия баланс. И в крайна сметка се очаква да пречупят монопола на ПСР в консервативното централно дясно, което се смята, че ще допринесе за нормализиране на турската политика.