Говорител на федералния канцлер на Австрия Александър Шаленберг, който само преди седмици прие поста, заяви за пресата намерението на Шаленберг "да предостави поста си на разположение". Дипломатът от кариерата Шаленберг избра тази формулировка, за да заяви, че не се стреми към партийна кариера.

Изявлението дойде часове, след като в четвъртък, 2 декември, по обяд бившият австрийски канцлер Себастиан Курц, ръководител на Австрийската народна партия /АНП/ и на парламентарната й група неочаквано за всички обяви, че се оттегля от политиката.

"Не е мое намерение, никога не е била моя цел да поема поста на ръководител на Австрийската народна партия. Защото съм твърдо убеден, че двата поста - на федерален канцлер и на ръководител на партията, спечелила най-много гласове - бързо трябва да бъдат обединени в едни ръце", заявява канцлерът Шаленберг в съобщение за пресата.

По-нататък Шаленберг добавя, че е приел поста на федерален канцлер "в много предизвикателна фаза на федералното правителство и на Австрийската народна партия".

Не закъсняха и първите реакции. Както съобщава "Курир", АНП опитва нов старт. Със сливането на двата поста трябва да бъде създаден отново център на властта. За фаворит се смята министърът на вътрешните работи Карл Нехамер. Споменава се също и името Михаел Щругъл, шеф на голямата австрийска електрическа компания "Фербунд", или това на министъра за връзки с ЕС Каролине Едщадлер, която би била първата жена-партиен лидер. Но засега наблюдателите дават най-големи шансове на Карл Нехамер.

Часове по-късно оставка подаде и един от най-приближените на Себастиан Курц - министърът на финансите Гернот Блюмел. Все още не са известни причините за оставката му, но преобладаващо е мнението, че Блюмел си тръгва заедно със своя шеф и близък приятел.

Политическите наблюдатели очакват, че това няма да е последната оставка на министри от Австрийската народна партия. Пристигналите във Виена провинциални управители-членове на АНП, част от националното партийно ръководство, ще заседават в петък след като Курц бъде освободен от партийните му постове най-вероятно с ръководството на партията и на правителството ще бъде натоварен Карл Нехамер. По този въпрос всички политически наблюдатели са единодушни. В петъчния ден ще стане ясно и кои ще са новите ресорни министри.