Две български студентки, които бяха транспортирани от Ухан до Париж, се очаква да пристигнат днес в България. Те са излетели рано сутринта от Китай със закъснение. Ще летят с военно-транспортния самолет "Спартан", който правителството изпраща за тази цел. Сънародничките ни ще бъдат откарани във ВМА за срок от 14 дни, съобщи bTV.

Ако покажат признаци на температура, ще останат под карантина във Франция, уточни на брифинг в събота външният ни министър Екатерина Захариева. Тези, които не показват наличие на температура или неразположение, също ще бъдат поставени под карантина за 14 дни, но тя ще бъде домашна и те ще бъдат наблюдавани от личния лекар, обясни от своя страна здравният министър Кирил Ананиев.

От МВнР препоръчаха на всички наши сънародници да не пътуват до Китай. Беше обявена и четвърта степен на риск заради коронавируса. 304 са вече починалите в Китай от коронавируса. Потвърдени са 2590 нови случая на заразени, с което броят им нараства до 14 380.

Епидемията заради новия китайски вирус се разсраства. Във Филипините бе регистриран първи смъртен случай извън Китай на заразен с коронавирус, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на Световната здравна организация. Продължава евакуацията на чужденци от страната, а медицинските работници настояват за затваряне на границите и плашат с протести. 

Първият загинал извън страната заради коронавируса е китаец, роден в китайския град Ухан, където се появи първо коронавирусът.

Пациентът е бил на 44 години. Той е починал вчера, след като от 25 януари е бил изолиран във болница във Филипините, посочва ДПА.

Мъжът е бил партньор на 38-годишната китайка, която беше първият случай на зараза с новия коронавирус във Филипините. Той се е разболял от тежка пневмония. В последните дни от живота си обаче бил стабилен и показвал признаци на подобрение, накрая обаче рязко се влошил и починал.

Двойката е пристигнала от Ухан във Филипините на 21 януари. Това са единствените потвърдени случаи на заразата във Филипините засега.

Снимка: БТА/АP

В Китай от усложнения от заразата са починали 304 души досега, от които 294 в провинция Хубей.

Китайският град Китайският гран Вънчжоу, в източната част на страната, е паразлизиран. Той е и един от най-засегнатите от епидемията от новия коронавирус. Наложена бе днес забрана за излизане и ограничения върху придвижването на своите над 9 милиона жители, предаде Франс прес.

Вънчжоу се намира на над 800 километра от Ухан, града, в който за първи път се появи миналия декември новият коронавирус и който де факто е под карантина от 23 февруари.

Във Вънчжоу има 265 случая на зараза. Съгласно новите мерки, обявено от местните власти, жителите на града трябва да не излизат навън. Само по един член от семейството има правото да излиза на всеки два дни за покупки. Общественият транспорт е прекъснат. Междуградските автобуси на дълги разстояния също за спрени временно. Големите пътни артерии в града са пусти. Кината и басейните са затворени. Предприятията няма да работят до 7 февруари, а училищата ще остана затворени до 1 март.

В Южна Корея 15 души са вече заразени с новия коронавирус, предаде ТАСС, като се позова на местните здравни власти.

Трите нови случая са открити при 28-годишен южнокореец, евакуиран от Ухан в петък, 40-годишна китайка, която е член на семейството на мъж, който беше диагностициран вчера със заразата, и 43-годишен южнокореец, върнал се на 20 януари от Китай.

Снимка: БТА/АP

Япония също потвърди три нови случая на зараза, предаде Ройтерс. С това в страната заразените станаха общо 20.

Тримата нови заразени са били сред евакуираните от Ухан японци. Става дума за трима мъже. Тестът за зараза на единия от тримата първоначално бил отрицателен. Но допълнителни изследвания потвърдили заразата при него.

Няколко хиляди души медицински работници от обществените болници в Хонконг гласуваха за стачка, в случай че техните искания във връзка с коронавируса не бъдат изпълнени, предаде Франс пред.

Медицинските работници настояват за затваряне на границата с континентален Китай, за да се спре разпространението на заразата. В Хонконг има вече 14 потвърдени случая на зараза, а 112 суши са поставени под карантина.

Ако синдикатът на медицинските работници и властите не постигнат съгласие по исканията, то стачката ще започне утре. Първо ще започнат да стачкуват 30 процента от 9000-те членове на синдиката, които не изпълняват съществени задачи. После ще се присъединят и медиците от спешно отделение. Стачката може да продължи четири дни.

Нова Зеландия временно забранява влизането на своя територия на всички чужденци, които са пътували или транзитирали през континентален Китай, предаде ДПА.

Забраната влиза в сила от утре и ще бъде в действие за 14 дни в опит да се спре разпространението на новия коронавирус.

"Критично важно е ние едновременно да защитим новозеландците от вируса и да изиграем нашата роля в глобалните усилия за неговото възпиране", се казва в изявление на новозеландската премиерка Джасинда Ардърн.

Новозеландските граждани и постоянно пребиваващи, които се връщат в Нова Зеландия от Китай, ще имат право да влязат в страната, но ще трябва да се самоизолират за 14 дни.

Вицепремиерът Захариева изпарти писмо до Ван И

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати писмо до китайския си колега Ван И, в което изрази солидарност и съпричастност с Китайската народна република в борбата с новия коронавирус.

"Високо оценяваме неспирните усилия на китайското правителство да се бори с новия коронавирус и имаме пълно доверие в способността на Китай да контролира вирусното заболяване. Китай предприе бързи и силни мерки, като въведе национален механизъм за предотвратяване и контрол, който се надяваме, че ще бъде ефективен за ограничаване по-нататъшно разпространение на вируса", заяви в писмото Екатерина Захариева.

Външният ни министър изрази съболезнования за загубените животи в следствие на болестта и пожела бързо възстановяване на всички заразени в Китай.

В писмото си до министъра на външните работи на Китайската народна република Екатерина Захариева благодари на китайското правителство за грижите към всички българи, които понастоящем живеят там.

"Приемете моята благодарност за грижата за всички български граждани, които пребивават в Китайската народна република. Оставам убедена, че ще се справите успешно с това велико предизвикателство за добро на всички", посочи Екатерина Захариева в писмото да министър Ван И.​

Бойко Борисов е изразил съпричастност

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати писмо до премиера на Китайската народна република Ли Къцян, в което изразява съпричастността на българското правителство към китайския народ. Поводът е тревожното разпространение на коронавируса, довел до многобройни заболели и жертви. "От името на правителството на Република България и лично от свое име поднасям искрени съчувствия на семействата и близките на починалите, пожелания за скорошно и пълно възстановяване на заболелите, както и съпричастност към приятелския китайски народ в този тежък момент", отбелязва в писмото българският премиер.

Министър-председателят Бойко Борисов изразява надежда, че своевременно предприетите мащабни и бързи действия от китайското правителство, медицински среди и общество за справяне с разпространението на вируса скоро ще дадат резултат и кризата ще бъде ефективно преодоляна. В писмото премиерът Борисов посочва, че навременните и последователни мерки са от голямо значение не само за Китай, но и за международната общност като цяло.

"Уверявам Ви в нашата солидарност с жителите на Ухан и засегнатите провинции и пожелавам успех на правителството и народа на Китай в усилията за справяне с коварното заболяване", заявява още министър-председателят Бойко Борисов до китайския премиер Ли Къцян.