Двама души са задържани във връзка със смъртта на журналистката Лайра Маккий, която беше простреляна по време на размирици в Лондондери, предаде Ройтерс.

Двама мъже - на 18 и 19 години, са арестувани по силата на Закона за тероризма във връзка с убийството и са отведени в Белфаст за разпит, съобщи полицията на Северна Ирландия.

29-годишната журналистка беше простреляна смъртоносно докато отразяваше размириците в жилищния комплекс Крийган в северноирландския град в четвъртък вечерта. Полицията обвини за случилото се дисиденти републиканци за убийството, което беше определено като "терористичен инцидент".

На кадрите от улични камери в района, оповестени от органите на реда, както и от запис с мобилен телефон, се виждат последните моменти преди фаталната стрелба. Видеото ясно показва маскиран нападател, който изскача от прикритието си и насочва оръжие към полицията и случайни свидетели на размириците.

Според разследващите местните хора в Крийган знаят кой е стрелецът и той живее именно в жилищния комплекс, където се разиграва трагедията.

Насилието дойде в навечерието на Великден, когато републиканците, противопоставящи се на британското присъствие в Северна Ирландия, отбелязват годишнината от въстание от 1916 г. срещу британското управление.

Междувременно българското Министерството на външните работи призова за бдителност българските граждани, които пребивават в Северна Ирландия, заради безредиците в Лондондери. От ведомството предупредиха за възможна ескалация на напрежението в следващите дни заради годишнината от Великденското въстание от 1916 година. Сънародниците ни, възнамеряващи да пребивават в страната и особено в района на Лондондери през април, да избягват протестни демонстрации, както и да се придържат към препоръки на британските власти, призоваха от МВнР.