Двама мъже са приети в болница в Загреб поради съмнения, че са заразени с коронавирус, съобщи хърватският министър на здравеопазването Вили Берош, цитиран от сайта Индекс.

Засега двамата нямат сериозни здравословни проблеми, а дали наистина са заразени с коронавирус, ще стане известно след като бъдат прегледани и им бъдат направени изследвания.

"Един от тях е бил в Китай през последния месец и там прекарал вирусна инфекция, след която оздравял. Щом се върнал обаче, отново започнал да кашля. Вторият е китаец, пристигнал от Белгия, а майка му била в Китай. Тя е здрава, но той сега има някаква вироза", каза Берош.

Двамата са поставени под карантина, докато не бъде установено здравословното им състояние.

"Не е задължително симптомите им да означават нещо, но теоретично всичко е възможно. Не бива да се изпада в паника", каза министърът.

Изследванията, направени досега в Хърватия, са дали негативен резултат на наличие на коронавирус.

Заради развитието на епидемията с коронавируса френското правителство пък реши да препоръча на своите сънародници да не пътуват до Китай, освен ако нямат неотложна причина за това, предадоха световните агенции, като се позоваха на френското външно министерство.

Предвид контекста с развитието на епидемията от коронавируса, предвид ограниченията, наложени от китайските власти, беше решено да се променят съветите към пътниците и да се издаде оранжев код за пътуване до Китай, се казва в изявление на министерството. Този код означава пътуване само при неотложни причини.

По-рано днес Франция обяви за пет нови случая на зараза с новия коронавирус. Става дума за петима британски граждани, припомня Ройтерс.

Общо единадесет британци, в това число и петимата дали положителен резултат за новия коронавирус, сега се преглеждат в местни болници. Властите се опитват да установят хората, които са били в контакт с петимата заразени.

Засега се знае, че три британски деца от групата, в това число и едно дете, което е дало положителен резултат за коронавируса, са посещавали училище в планинското село Контамин-Монжоа. Заразеното с коронавирус британче освен това е ходило на курсове по френски в друго училище в района. Сега и двете училища ще бъдат временно затворени.

Петимата заразени британци са били в контакт с британец, който е заразен и който неотдавна е дошъл във Франция от Сингапур.

Контамин-Монжоа е ски курорт.