Двама бизнесмени от Флорида, свързани с Рудолф Джулиани - личния адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп, са арестувани за нарушения на законите за финансиране на предизборни кампании, съобщи днес говорител на прокуратурата в Манхатън, Ню Йорк, цитиран от Ройтерс и БТА.

Според медийни твърдения арестуваните в Ню Йорк Лев Парнас - украински бизнесмен, и Игор Фруман - инвеститор в недвижими имоти, са въвели Джулиани във висшите украински политически кръгове. Арестът им идва на фона на процедурата за импийчмънт срещу президента републиканец Доналд Тръмп, започната в доминираната от демократите Камара на представителите в Конгреса на САЩ.

В центъра на обвинението срещу Тръмп е твърдението на демократите, че той е поискал от президента на Украйна Володимир Зеленски в телефонен разговор през юли да започне разследване на бившия вицепрезидент Джо Байдън, който е водещ съперник от демократите в президентските избори през 2020 г., в които Тръмп смята да се бори за преизбиране.

Центърът за законност в предизборните кампании - неправителствена организация с идеална цел, призова през юли м.г една правителствена агенция на САЩ да разследва дали Парнас и Фруман са нарушили закона, като използвали куха компания, за да прикрият източника на дарение от 325 000 долара за организация, подкрепяща Тръмп.

Двамата бизнесмени смятали да пътуват за Виена снощи, но арестът осуетил намерението им, съобщи източник, цитиран от Ройтерс и запознат с въпроса. Според федерален съд в Ню Йорк Парнас и Фруман били в сговор "да доставят пари от чужбина за кандидати за федерални и държавни постове". Адвокатът на задържаните Джон Доуд отказа да коментира тези обвинения.