Земетресение с магнитуд 5 по Рихтер бе регистрирано в 10.34 ч. днес край бреговете на гръцкия о-в Крит, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център (ЕССЦ), цитиран от ТАСС.

По данни на ЕССЦ епицентърът на земния трус е бил на 49 километра южно от град Пиргос и е бил на дълбочина 10 километра.

Засега няма информация за пострадали хора и за нанесени материални щети.

Това е поредния трус в района в рамките на 10 дни. На 31 юли на остров Крит също бе регистрирано земетресение с магнитуд 5.0 по Рихтер. Трусът бе с дълбочина 80 км.

Нов трус и в турския Денизли

Земетресение с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистрирано и в окръг Денизли (Югозападна Турция), съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, като се позовава на сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул.

Епицентърът на земетресението, регистрирано в 3,18 ч., е бил в района на град Чардак. Трусът е бил на дълбочина 6,2 километра. Няма информация за ранени при труса.

Земетресението, предизвикало паника сред населението през нощта, стана няколко дни след силния трус с магнитуд 6 по Рихтер в съседния град Бозкурт.

Близо 100 души бяха ранени при земетресението в Бозкурт (на 8 август), редица сгради се срутиха, материални щети бяха нанесени на стотици къщи в окръга.