Два американски изтребителя вчера се приближиха до ирански пътнически самолет в небето над Сирия и пилотът се принуди бързо да снижи машината, за да избегне сблъсък, съобщи Ройтерс, като се позовава на официалната иранска агенция ИРИБ. Няколко души били леко ранени в резултат на рязката маневра. Самолетът на авиокомпания Махан Еър, който летял от Техеран за Ливан, успешно се приземил на летището в Бейрут, откъдето по-късно се върнал в Иран.

Първоначално иранските медии съобщиха, че до самолета се приближил израелски изтребител, но по-късно цитираха пилота, който казал, че изтребителите били два американски. Пилотът се свързал с пилотите на изтребителите, за да ги предупреди да спазват безопасна дистанция и те се идентифицирали като американци, според ИРИБ.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Според агенция Фарс, цитирана от ТАСС, изтребителите се били приближили на стотина метра от самолета. Американски официални представители заявили пред Ройтерс, че един изтребител на САЩ "Ф-15" се доближил в пределите на видимост до иранския самолет, но бил на безопасна дистанция. Единият от източниците посочил, че инцидентът станал в небето над Сирия.

Израел и САЩ отдавна обвиняват Махан Еър, че превозва оръжия за свързани с Иран бунтовници в Сирия и други страни, отбелязва Ройтерс.

На борда на иранския самолет не е имало политици или военни, съобщи иранската агенция Тасним.