Дубай въвежда за туристите безплатно 30-дневно разрешително за купуване на алкохол, съобщи в. "Халидж таймс".

Мярката е въведена, за да се предотвратят ситуации, при които туристите биха могли да нарушат закона на мюсюлманската страна. Употребата на алкохол се разрешава на чужденци, немюсюлмани, ако имат специален лиценз.

Досега дубайските власти издаваха подобен лиценз само на чужденци с постоянно жителство в емирството, за срок от две години. Документът им позволява да купуват алкохол и да го съхраняват в домовете си. Лиценз трябва да имат и всички, които пият алкохол в баровете и ресторантите на територията на Дубай.

Туристите могат да получат безплатното 30-дневно разрешително във всеки магазин на компанията Ем Ем Ай (MMI), която извършва продажбата на дребно на алкохол в емирството. При оформянето на документа чужденците трябва да попълнят въпросник, в който посочват, че са туристи. Служителите на магазина ще правят копия на паспортите, включително на страницата с печата, който се получава при влизане в Дубай.

Туристите ще получават и листовка, в която се изброяват правилата за обществено поведение в страната. В нея се напомня, че гостите на Дубай не трябва да консумират алкохолни напитки на обществени места (с изключение на барове и ресторанти), не трябва да се появяват публично в нетрезв вид, нито да управляват транспортни средства след употреба на алкохол.

Лиценз за купуване на алкохол в Дубай не могат да получават чужденци, които са мюсюлмани и не са навършили 21 години.