Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, която е и негова съветничка, беше назначена на пост в най-висшия орган на изпълнителната власт в Северна Корея, предаде севернокорейската агенция КЦТА, цитирана от Франс прес и БТА.

Ким Йо-чен стана член на комисията по държавни въпроси, създадена през 2016 г. Назначението дойде в рамките на серия от кадрови промени, одобрени от парламента на Северна Корея. Най-малко девет членове на комисията пък бяха отстранени от постовете си в нея, сред които и един от нейните заместник-председатели - Пак Пон-чжу, както и дипломатката Чхое Сон-хуи, която беше една от малкото жени, заемащи висши постове в севернокорейската йерархия.

Ким Йо-чен е възприемана като близка до брат си, с когото са учили в Швейцария. По време на срещите на върха на Ким Чен-ун с Доналд Тръмп и с южнокорейския президент Мун Дже-ин Ким Йо-чен също присъстваше.

Според някои наблюдатели тя може да бъде приемник на брат си след време.

34-годишната Ким Йо-чен се открои в последно време с настъпателните си изявления срещу Вашингтон и Сеул.

 

Междувременно лидерът на Северна Корея заяви, че комуникационните линии с Южна Корея ще бъдат възстановени в началото на октомври, предаде южнокорейската агенция Йонхап.

В реч пред Върховното народно събрание Ким заяви също така, че предложението на САЩ за преговори без предварителни условия не е нищо друго, освен начин за замаскиране на враждебното отношение на Вашингтон към Пхенян.

"Другарят Ким Чен-ун изрази намерение да възстанови комуникационните линии, като част от усилията за отговаряне на очакванията на целия народ, на надеждите за подобряване на сегашните обтегнати отношения между двете Кореи възможно най-скоро и за установяване на стабилен мир на Корейския полуостров", съобщи севернокорейската агенция КЦТА.

Междукорейските отношения са в задънена улица от срещата на върха между САЩ и Северна Корея в началото на 2019 година.

Връзките охладняха още повече, след като Северна Корея взриви междукорейския офис за връзка в граничния град Кесон и прекъсна всички трансгранични комуникационни линии в знак на протест срещу пропагандните листовки, които Югът изпращаше.

Линиите бяха възстановени за кратко в края на юли, но Пхенян скоро след това спря да отговаря на редовните обаждания на Сеул. Този път причината бяха съвместните военни учения между Южна Корея и САЩ, които Северът смята за репетиция за военно нашествие.