Доживотна присъда бе произнесена по най-големия съдебен процес срещу сериен убиец в следвоенната история на Германия - медицинския работник Нилс Хьогел. 42-годишният санитар от , в Олденбург беше обвинен в убийството на 100 свои пациенти, но съдът прие доказателствата само за 85-има от тях. Самият Хьогел призна за 43-ма, съобщи "24 часа".

Той вече бе осъден веднъж доживот за двойно убийство на свои пациенти. Разследващите двата смъртни случая обаче установили, че в смените на Хьогел в болницата, в която работил години наред, има твърде много смъртни случаи, които си приличат. В крайна сметка медицинският работник признал, че нарочно е инжектирал с коктейли от различни тежки лекарства пациентите си, за да ги докара до кома, след което да ги "върне обратно към живота" и да получи похвала в работата. Така блестял като спасител, докато и управата не започнала да се съмнява, че твърде често пациентите му имат нужда от реанимация. Освен това, за десетки хора тя не се оказала достатъчна, за да върнат към живота. 

Съдът определи убийствата като особено тежки, което означава, че Хьогел не може да бъде освободен при никакви условия предсрочно, преди да са минали 15 години от излежаването на присъдата. Той има и доживотна забрана да работи по професията си.

В Германия повечето доживотни присъди се преразглеждат след 20 години и само при най-тежките случаи, за които се смята, че все още представляват опасност за обществото, присъдата си остава в сила докрай.

В случая с Нилс Хьогел обае самият съдия заяви, че серийните убийства са надхвърлили всичко, което той е виждал в практиката си.

Хьогел е минал през медицински тестове, които са установили личностна деформация. Той не е способен на емпатия, съчувствие, срам, чувство за вина или разкаяние, установяват психиатрите. Въпреки това е вменяем и може да понесе изцяло тежестта на закона.

В сряда дори защитата му поиска доживотен затвор за клиента си. Самият Хьогел пък се обърна към роднините на убитите и се извини за това, което им е сторил. Те обаче отхвърлиха думите му като заучени и неискрени.

Нилс Хьогел работи между 2000 и 2005 година в клиниките в Олденбург и Делменхорст.